Uitgebreidde reviews
Persoonlijk advies
Unieke kortingsacties

De 10 gouden tips voor sportfotografie

27 oktober 2017 door

De 10 gouden tips voor sportfotografie Sportfotografie of actiefotografie is een vak op zich. Het vereist kennis van je camera-instellingen, een gedegen voorbereiding en een creatieve inslag. In dit artikel geven we je tips op de laatste twee punten. Wil jij je actiefoto’s naar een professioneler niveau tillen? Lees dan verder! We willen natuurlijk allemaal direct aan de slag, maar een goede voorbereiding is van groot belang. Daarom eerst wat tips op dit gebied.

Tip 1: Een snelle geheugenkaart

Niet enkel de instellingen van je camera zijn belangrijk om snel veel foto’s te kunnen nemen. Ook de capaciteit van de geheugenkaart is hierbij belangrijk. Is deze te traag? Dan ben je enkel aan het wachten tot alle data weer zijn overgeschreven. Je zult zien dat je dan net de mooiste actie mist, zonde!

Tip 2: De omstandigheden

Fotografeer je buiten? Dan ben je afhankelijk van het licht en van het weer. Het is en blijft Nederland dus regen is geen uitzondering. Veel fotografen kiezen ervoor dan geen foto’s te maken. Zonde! Bij sport kan regen voor de mooiste effecten op je foto’s zorgen. Dus zorg voor een goede regenhoes voor je camera en kleed jezelf naar de omstandigheden. Fotografeer je binnen? Zorg dan voor een lichtsterke zoomlens.Hockey sportfotografie tips

Tip 3: Kies je positie

Bij het kiezen van een positie moet je rekening houden met verschillende punten. Waar zal de actie plaats gaan vinden? Waar wordt gesprongen, geserveerd, gescoord? Kies je positie aan de hand van de acties die je wilt fotograferen.Let op de achtergrond. Anders dan in de studio of in de natuur, heb je de omgeving niet voor het uitkiezen. Bij sportfotografie heb je vaak te maken met drukke en lelijke achtergronden. Denk aan grauwe gymzalen, vervallen tribunes of achterliggende velden waarop ook wedstrijden plaats vinden.Kies een plek waar je een achtergrond hebt die je foto ondersteunt. Is dit de meest rustige achtergrond of juist het publiek? Wissel gedurende een wedstrijd of event vooral van positie. Het zorgt voor variatie in zowel de spelers en omgeving als het in het soort actie dat je vastlegt. Op deze manier omvatten je foto’s alle aspecten van de sport die je fotografeert.motorcross sportfotografie tips

Tip 4: Bedenk welke foto je wilt maken

Dit klinkt misschien raar omdat je bij sportfotografie helemaal niet kunt bepalen wat er gaat gebeuren. Je kunt echter wel zelf kiezen wat en wie je op de foto zet. Welk aspect van sport wil je uitstralen met je foto’s? Ben je op zoek naar esthetische sportfoto’s? Bepaal van tevoren welke spelers fotogeniek zijn en volg die. Wil je de rauwheid benadrukken? Zoek dan de persoon waarbij het zweet van het hoofd gutst, die rood is aangelopen of onder de modder of schrammen zit. Let hierbij ook op aspecten als kleding en haardracht.

Sportfoto op Canvas afdrukken?

Kijk vooral even in onze top 5 voor de laatste kortingscodes! Ga naar Canvas Company of Klik hier voor de top 5
Nu je volledig voorbereid bent, is het tijd om echt te gaan fotograferen. Hieronder nog enkele tips om met meer gave actiefoto’s thuis te komen.

Tip 5: Anticipeer

Goede sportfoto’s krijg je vooral door te weten waar de actie plaatsvindt. Dit werkt het beste bij een sport die je als fotograaf zelf kent. Fotografeer je bij een voor jou nog onbekende sport? Kijk eerst mee en leer de acties kennen. Focus op de volgende persoon die de bal krijgt of op de plek waar de service zal uitkomen. Stel alvast scherp op de bocht waar zo de wielrenners langskomen en neem de beste foto’s.Wielrenners sportfotografie

Tip 6: Standpunt

Kijk naar de houding van de spelers en pas je standpunt hierop aan. Bij volleybal zijn gezichten tijdens acties vaak naar boven gericht. Bij voetbal meestal richting de grond. De foto is op zijn best wanneer je het gezicht van een sporter volledig in beeld hebt. Dus zoek het hogerop of fotografeer juist vanaf de grond. Je kunt je standpunt ook gebruiken om nadruk te leggen op je onderwerp. Zo straalt een juichende speler meer kracht uit wanneer hij vanuit een laag standpunt is gefotografeerd.

Tip 7: Fotografeer emotie

Sport is niet compleet zonder emotie. Wil je een sport compleet weergeven? Fotografeer dan niet enkel de actiemomenten maar ook de emoties op de gezichten en in de lichaamstaal van de spelers. Voor het volledige plaatje kun je ook de emoties van de toeschouwers meenemen.Voetbal sportfotografie tipsAls afsluiter nog wat korte tips om teleurstelling thuis te voorkomen.

Tip 8: Complete plaatjes

Sportfotografie draait om snelheid en werken met een zoomlens. Helaas zorgt deze combinatie er vaak voor dat spelers net niet volledig op de foto staan. Uitstekende handen of voeten vallen net buiten de foto, wat een minder mooi resultaat oplevert. Houd dus iets ruimte om je onderwerp om complete plaatjes te creëren.

Tip 9: Kijk niet terug

Je foto’s terugkijken tijdens het fotograferen is een no go. Het is zonde van je batterij en je loopt het risico de beste acties te missen. Ben je gewend foto’s terug te kijken om je instellingen te controleren? Neem dan testshots tijdens de opwarming.Paardensport sportfotografie tips

Tip 10: Beter te veel dan te weinig

Gelukkig leven we in een digitaal tijdperk. Het geeft je de mogelijkheid om veel foto’s te nemen. Doe dit vooral. Je zal nooit met twee dezelfde foto’s thuiskomen.Succes met het fotograferen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *