Uitgebreidde reviews
Persoonlijk advies
Unieke kortingsacties

De effecten van kleur in je interieur

1 februari 2018 door

De effecten van kleur in je interieur Kleuren spelen een hele belangrijke rol in ons dagelijks leven. Ze doen meer dan dat je in eerste instantie zou verwachten. Kleuren zeggen bijvoorbeeld iets over je persoonlijkheid, hebben invloed op onze stemming en hebben positieve effecten op je gezondheid. In dit artikel lees je alles over de effecten van kleur in je interieur.

Kleuren zeggen iets over je persoonlijkheid

Niet alleen het kiezen van een bepaalde stijl als industrieel, scandinavisch of minimalistisch, maar ook de meubels, de bepaalde vloer die je kiest en vooral de kleuren die je gebruikt zeggen iets over je persoonlijkheid.
 • Rood: doelbewust, wilskrachtig, vastberaden.
 • Oranje: energiek, enthousiast, positief.
 • Geel: dynamisch, creatief, optimistisch.
 • Blauw: analytisch, voorzichtig, nauwkeurig.
 • Groen: ontspannen, geduldig, zorgzaam.
 • Paars: vastbaraden, voortgang bewaken, discipline.
 • Wit: zuiverheid, eenvoud, puur.
 • Zwart: conservatief, creatief, krachtig.
 • Bruin: praktisch, krijgt taken voor elkaar, stoer.

Keuren beïnvloeden je stemming

Naast dat kleuren veel zeggen over je persoonlijkheid, kunnen ze ook je stemming beïnvloeden. Warme kleuren als rood, oranje en geel zijn motiverende kleuren. Ze zetten je in beweging en maken je enigszins extravert. Koele kleuren als groen, blauw en paars werken voornamelijk kalmerend.Daarnaast is het bij het kiezen van kleuren altijd belangrijk dat je de balans bewaart. Let op dat je niet teveel van één bepaalde kleur gebruikt, maar maak ook gebruik van neutrale kleuren als grijs, wit of bruin. Dit zorgt voor een mooi evenwicht tussen de kleuren.Energieke, motiverende kleuren

Kleuren maken een interieur écht af

Soms zie je wel eens een interieur waarbij je denkt 'wow, alles klopt hier.. het is gewoon helemaal af'! Door het juiste kleurgebruik kunnen afzonderlijke elementen één geheel vormen en wordt het interieur in balans gebracht. Met vaasjes, kussens, een tapijt en wanddecoratie in de juiste kleuren (bijvoorbeeld een foto op glas), kun je zonder veel moeite toch een enorm verschil maken. Zodra je 100% zeker bent naar welke kleur je voorkeur uit gaat, kun je ervoor kiezen om een aantal muren in deze kleur te schilderen of te behangen.invloed van kleur in je interieur

Kleuren kunnen onze waarneming veranderen

We kunnen een ruimte groter of juist kleiner laten lijken dan dat hij in het echt is, door de juiste kleuren te kiezen. Wanneer je een kleine ruimte gaat schilderen, kun je het beste een lichte kleur kiezen. Lichte kleuren weerkaatsen namelijk het invallende licht, hoe helderder de kleur, hoe meer weerkaatsing er zal zijn. Een donkere kleur zal juist weer het licht absorberen wat de kamer kleiner en intiemer zal laten lijken.

Zelf een foto op glas in je interieur?

Kijk vooral even in onze top 5 voor de laatste kortingscodes! Ga naar Photogifts of Klik hier voor de top 5

kleuren hebben een positief effect op onze gezondheid

Door kleuren te gebruiken die positiviteit bij je oproepen, zul je je fijn voelen in je eigen huis. Dit zorgt er weer voor dat je goed kunt ontspannen en volledig tot rust kunt komen en dus een positief effect heeft op onze gezondheid.
 • Nachtrust: Lichte (pastel)kleuren als blauw, groen, paars, roze en wit in de slaapkamer bevorderen de nachtrust. Voornamelijk blauw is een kleur die ontspanning en slaap bevorderd. Daarnaast is groen een goede kleur omdat deze een harmonieus gevoel geeft en ons doet denken aan de natuur. Wanneer je deze kleuren combineert met natuurlijke materialen als hout, creëer je een geheel dat zal bijdragen aan een optimale nachtrust.
 • Relatie: Warme kleuren, gedempt licht en drukke dessins hebben doorgaans een positieve uitwerking op je relatie. Breng dus warme kleuren als rood, bruin, of donkergroen in een kamer om romantiek te creëeren in een kale, saaie kamer.
 • Energie: Rood, geel en oranje zijn de kleuren van energie, motivatie en positiviteit. Kies deze kleuren om terug te laten komen in je interieur om jezelf een dagelijkse energie boost te geven.
Koele kleuren in je interieurVerrassend hè, wat de effecten van kleur in je interieur zijn! We hebben allemaal kleur nodig om gelukkig te zijn. Wees dus niet bang om kleurrijk te leven. Van welke kleuren wordt jij blij?Fotocredits: Flexa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *