Uitgebreidde reviews
Persoonlijk advies
Unieke kortingsacties

Fotograaf in the Picture: Kars Tuinder

26 juni 2018 door

Fotograaf in the Picture: Kars Tuinder Foto: Benaissa (links), Kars (midden) en Kaeye (rechts).Deze week staat fotograaf Kars Tuinder 'in the picture'. Samen met zijn collega Benaissa El Yamani, fotografeert Kars maar al te graag op bruiloften. Inmiddels wonnen ze al de nodige wedding awards, zoals 18x de Fearless award, algemeen gezien als één van de belangrijkste in de wereld. Naast de bruidsfotografie houdt Kars zich ook bezig met o.a. journalistieke- en kunstzinnige fotografie. Benieuwd naar de rest van het werk van Kars? Wij hebben Kars 10 vragen gesteld, zijn antwoorden lees je hier...

1. Hoe lang ben je al fotograaf?

Ik studeerde fotografie vanaf m'n vijftiende. Op mijn 16e werkte ik voor regionale kranten en op mijn 19e begon ik met huwelijksfotografie. Ik werk nu al twintig jaar vanaf mijn kantoor aan de Eeldersingel 24 in Groningen

2. Waarom ben je fotograaf geworden?

Waar anderen bezig waren met sport was ik altijd al geïnteresseerd in beelden, vanaf mijn tiende ging ik bij een fotoclub. Ik vond het spannend om goede foto's te maken. Mijn stage deed ik in Belfast in 1994. Ik leerde hier veel en leerde onder druk werken. Deze serie werd goed gepubliceerd en was de start van mijn carriere als freelance fotograafKars Tuinder National Geographic Award

3. Wat voor type foto’s maak je voornamelijk?

Ik ben begonnen met journalistieke fotografie en vervolgens ben ik in de bruidsfotografie gerold. Meer dan 20 jaar werk ik nu als bruidsfotograaf en verder maak ik portretten en bedrijfsreportages. De laatste jaren maak ik ook weer journalistieke foto's, zo won ik de National Geographic Award, categorie mens en maak ik kunstzinnige foto's in mijn project Closed Buttons. Deze fotoserie gaat goed, was finalist bij Lensculture, hing bij Photo London en er komen in Europa tentoonstellingen binnenkort.Kars Tuinder

4. Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Heel veel reizen, veel bioscoopbezoeken en veel luisteren naar andermans verhalen. Verder volg ik veel workshops zoals dit jaar bij Magnum Photo in Parijs.Kars Tuinder

5. Waarom kiezen mensen jou als fotograaf?

In de loop der jaren heb ik een andere stijl opgebouwd. Vooral veel spontane momenten fotograferen. Verder hou ik ook van kunstzinnige fotografie. Ik werk samen met Benaissa El Yamani van B-Visuals, we fotograferen als duo op elk huwelijk. We hebben tot nu toe samen 18 Fearless Awards bij www.fearlessphotographers.com gewonnen en 3 Bruidsfoto awards in verschillende categorieën, tja... dat valt op.Closed Buttons Kars Tuinder

6. Wat is de leukste fotoshoot die je ooit hebt gedaan?

Ik was in huisfotograaf van Koningin Beatrix in het verleden in Groningen, dat was erg leuk om te doen. Mijn fotoshoot van Johan Cruijff kan ik mij ook goed herinneren. Maar het leukste om te doen vind ik reportage fotografie, dan kan ik mijn eigen invulling geven aan het onderwep. Van trouwerij tot fotografie op reis.Kars Tuinder

7. Wat vind je zelf je mooiste foto? En wat is het verhaal erachter?

Mijn mooiste foto is gemaakt in Afrika, het gaat over een vrouw die op haar zoon wacht, die op de vissersboot vaart. De gehele compositie en het moment waren perfect. Uiteindelijk heeft de foto de Monovisions Award gewonnen voor mooiste zwart-wit foto van 2017 en is de foto wereldwijd gepubliceerd.Monovisions Award Kars Tuinder

8. Wat vind jij het mooiste materiaal om foto’s op te printen? En waarom?

Aluminium en acrylaat vind ik erg mooi. Aluminium omdat het een mooi strak effect geeft en acrylaat omdat het museumkwaliteit heeft.

Je eigen foto op aluminium?

Kijk vooral even in onze top 5 voor de laatste kortingscodes! Ga naar Photogifts of Klik hier voor de top 5

9. Wat heb je zelf thuis aan de muur hangen?

Veel kunst van Johan Dijkstra (De Ploeg) tot tekeningen en foto's van vrienden of van Magnum Photos. Mijn eigen foto's hangen niet thuis, die hangen in mijn kantoor. Al die foto's zijn gedrukt op allerlei mooie materialen.Kars Tuinder

10. Wanneer je een bruiloft mag fotograferen, hoe ga je dan tijdens de bruiloft te werk?

We hebben eerst uitgebreid gesprek met de klant. We zijn benieuwd naar hun verhaal. Dit gebruiken we in de reportages. Samen met Benaissa bereid ik me goed voor. De trouwerij laten we zien vanaf twee kanten, we proberen goed op te letten wat er om ons heen gebeurd. De shoot van het bruidspaar doen we vaak niet te lang, we proberen het zo spontaan mogelijk te maken. We sturen de dag na de bruiloft een preview, daarna bewerken we een hele ruime serie foto's. Van de foto's maken we een album en de bewerkte foto's krijgen ze in hoge resolutie toegestuurd.Kars TuinderMeer weten over Kars Tuinder, of wil je contact met hem opnemen? Neem dan een kijkje op zijn website: www.ktf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *