Uitgebreidde reviews
Persoonlijk advies
Unieke kortingsacties

Fotograaf in the Picture: LNRD Photography

11 januari 2017 door

Fotograaf in the Picture: LNRD Photography Een nieuwe Fotograaf in The Picture. Dit keer fotograaf Leonard, een jonge creatieve en enorm toegewijde fotograaf. We hebben 10 vragen aan hem gesteld. De antwoorden hierop kan je hieronder lezen.

Hoe lang ben je al fotograaf en waarom?

Ik ben sinds 2013 fulltime fotograaf. Voor die tijd was het vooral mijn hobby, die in mijn studententijd serieuzere vormen begon aan te nemen.

Waarom ben je fotograaf geworden?

Het is zo gelopen.. Ik ben afgestudeerd als Neerlandicus en heb vervolgens bij een ngo gewerkt. Toen ik met een burn-out thuis kwam te zitten, kreeg ik onder andere van fotografie weer energie. Ik zegde mijn baan op om te zoeken naar iets nieuws, maar het fotograferen liep al snel uit de hand. Dat klink misschien alsof het uit de nood is geboren, maar zo zie ik het niet. Ik heb een wat rare en niet aan te bevelen omleidingsroute gevolgd, om uiteindelijk te ontdekken dat dit mijn roeping is, want zo zie ik het wel.

Happy-Couple-FITP-VergelijkCanvas

Wat voor type foto's maak je voornamelijk??

Ik werk voornamelijk op een journalistieke manier en fotograaf bruiloften. Ik regisseer niks, ik anticipeer en documenteer wat er gebeurt. Bruidsfotografie is een beetje een ondergeschoven kindje als je kijkt naar alle disciplines van fotografie, maar het niveau in Nederland is ongelofelijk hoog. Er kleeft vooral een wat oubollige connotatie aan het fotograferen van bruiloften, maar het ‘bruidspaar rondom een boom’ is echt verleden tijd. Het is topsport, waarin juist heel veel disciplines samenkomen: portretten, landschappen, documentair..

Naast mijn huwelijken volg ik momenteel het CDA in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is erg journalistiek en dat spreekt me bijzonder aan. Ik wil verhalen vertellen en dat kan ik op die manier in een totaal andere context dan gewend ben doen.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Veel ontstaat vanzelf, door te kijken en te observeren. Tijdens een huwelijk is er niet altijd veel tijd, dus ik ben eigenlijk continue enorm gefocust op licht en donker. Maar er zijn veel fotografen die ik bewonder. In Nederland, maar ook internationaal. Lanny en Erika Mann bijvoorbeeld. Chrisman Studios, Tyler Wirken, Citlalli Rico. Waarschijnlijk onbekende namen om te lezen, maar voor mij zijn dat Ronaldo’s en Messi’s in mijn tak van fotografie.

Waarom kiezen mensen jou als fotograaf?

Ik denk allereerst dat mensen worden aangesproken door de foto’s die ik maak. Ik wil het antwoord op die vraag ook altijd graag weten, hoor. Wat ik dan vaak terugkrijg, is dat het de soort foto’s zijn. Dat er vaak meer dan één iets gebeurt en dat het geen standaard foto’s zijn. Daarnaast is het voor mij als bruidsfotograaf ook belangrijk dat mensen me vertrouwen en zich prettig bij me voelen. Ik ben de hele dag aanwezig en kom heel dichtbij, dan is het fijn om jezelf te kunnen zijn.

Getrouwd-Stel-Vergelijk-Canvas-FITP             Ceremonie-trouwfotografie-LNRD-Photography

Wat is de leukste fotoshoot die je ooit hebt gedaan?

Dat is een lastige vraag! Ik kom vaak blij thuis en maak te veel leuke en bijzondere dagen mee om er nu één uit te moeten kiezen.

Wat vind je zelf je mooiste foto? En wat is het verhaal erachter?

Dat wisselt best vaak. Ik heb een paar favoriete foto’s. Dat zijn beelden die me op de één of andere manier bijblijven, soms is dat de compositie, soms meer het moment en een andere keer het verhaal erachter. Deze foto vind ik heel bijzonder, omdat het laat zien dat het werk van een bruidsfotograaf heel waardevol kan zijn. Een paar maanden na de bruiloft stuurde de bruid me dat haar oma is overleden. En ik heb meerdere foto’s waar oma op staat, maar dit is denk ik een karakteristiek en voor de familie herkenbaar beeld door de reactie en emotie van oma.

Oma-met-getrouwd-stel-VergelijkCanvas.nl

Wat vind jij het mooiste materiaal om foto's op te printen? En waarom?

Ik houd van matte afdrukken, omdat glans toch vaak voor afleiding zorgt vanwege weerspiegelingen die ik niet wil. Dibond afdrukken vind ik mooi, maar een mooie, goed afgewerkte forex afdruk vind ik misschien wel het mooist.

Wat heb je zelf thuis aan de muur hangen?

Nog te weinig. Een paar foto’s van onze zoontjes is momenteel het enige. We wonen nu ruim anderhalf jaar in ons nieuwe huis en moeten eigenlijk nog steeds keuzes maken over wat we afdrukken. In mijn kantoor ben ik bezig met een nieuwe inrichting en ik wil daar graag één wand vullen met mijn favoriete foto’s.

Laatste vraag. Ik zie dat je een aantal awards hebt gewonnen. Op welke ben je het meest trots en waarom?

Mijn eerste Fearless Award en mijn eerste Masters of Dutch Wedding Photography award vond ik heel bijzonder. De standaard en de kwaliteit vind ik bij die beide wedstrijden heel hoog. Er komen nu steeds meer wedstrijden en awards en daardoor nivelleert de waarde van een award naar mijn idee helaas wel behoorlijk. Ik probeer me er daarom ook niet al te veel op te focussen. De allermooiste awards zijn dan ook niet uit te drukken in een logo op een foto, maar dat zijn bruidsparen die blij en ontroerd zijn als ze hun foto’s krijgen.

   Trouwen-Zwart-Wit-Fotografie-VergelijkCanvas   Openingsdans-FITP-VergelijkCanvas   Happy-Wedding-LNRD-Photography

Voor meer informatie ga naar zijn website: www.leonardwalpot.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *