Uitgebreidde reviews
Persoonlijk advies
Unieke kortingsacties

Fotograaf in the Picture: Luther Hartog

15 mei 2018 door

Fotograaf in the Picture: Luther Hartog Deze week staat bruidsfotograaf Luther Hartog 'in the picture'. Luther weet de momenten van liefde op een bruiloft zo mooi, zo echt en zo creatief mogelijk vast te leggen op beeld. Benieuwd naar wie Luther is en wat zijn ervaringen zijn? Lees dan vooral verder...

1. Hoe lang ben je al fotograaf?

Tja, eigenlijk moet je hier zeggen dat ik zo geboren ben hé? Maar dat is niet zo...haha. Toch draai ik inmiddels al meer dan 10 jaar mee in de trouwfotografie. Ai, ik word echt oud!

2. Waarom ben je fotograaf geworden?

Van nature ben ik een creatieve verhalenverteller en fotografie is eigenlijk een middel om dat tastbaar te maken. Daarnaast geeft het me ook een enorm gevoel van vrijheid en dat heb ik weer nodig om te kunnen creëren.Luther Hartog Fotografie

3. Wat voor type foto’s maak je voornamelijk?

Eigenlijk maak ik alleen maar foto’s op bruiloften. Een lange tijd werd dat niet gezien als een plek waar jij je creativiteit en verhalend vermogen kon uitleven. Voor mij is het echter een geweldig podium om mooie foto’s te maken die raken. Tenminste, dat probeer ik. Het type foto’s kun je het beste omschrijven als creatief en verhalend. De realiteit weergeven op een iets mooiere manier.

4. Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie komt uit het leven en niet bij andere fotografen vandaan. Heb altijd genoten van kunst, films of muziek waarin mensen hun verhaal op een andere manier willen vertellen dan wat er al was. Daarom kan ik qua muziek bijvoorbeeld heel erg genieten van Sigur Ros (een IJslandse band die in een zelfverzonnen taal zingt) of films van Tarkovsky. Daarnaast is veel van de wereld zien en openstaan voor andere culturen en ontmoetingen ook een bron van inspiratie.Luther Fotografie

5. Waarom kiezen mensen jou als fotograaf?

Volgens mij kiezen mensen voor mij omdat ik ‘echt’ ben. Ik heb geen verkooppraatjes, maar ik laat mijn beelden en persoonlijkheid zien. En hopelijk zien de mensen ook een stukje persoonlijkheid van mij in die beelden.

Je eigen foto op hout laten afdrukken?

Kijk vooral even in onze top 5 voor de laatste kortingscodes! Ga naar Photogifts of Klik hier voor de top 5

6. Wat is de leukste fotoshoot die je ooit hebt gedaan?

De leukste fotoshoot was misschien wel die met Remi en Pui-Yuk van Maru Films. Ze gingen trouwen in Thailand en we hebben iets van 8 uur lang foto’s gemaakt. Het was bijzonder warm en de bruidegom had gewoon zijn pak aan. Wat een held!Luther Hartog Fotografie

7. Wat vind je zelf je mooiste foto? En wat is het verhaal erachter?

Een keuze maken voor een mooiste foto vind ik moeilijk, maar als ik moet kiezen dan moet het in ieder geval een foto zijn die me raakt en die iets voor mij persoonlijk heeft betekend. Deze foto heeft mij doen beseffen dat ik altijd en overal iets betekenisvols kan creëren. Het bruidspaar wilde namelijk even opa bezoeken in het bejaardentehuis, omdat hij vanwege alzheimer niet aanwezig kon zijn. Daar wilden ze dan even samen op de foto. Normaal is zo’n ‘groepsfoto’ vrij statisch, maar ik bedacht me toen wel dat het bruidspaar de moeite nam op hun belangrijke dag om bij hun opa langs te gaan en dat hij dus zo belangrijk voor hen was.Luther Hartog Fotografie

8. Wat vind jij het mooiste materiaal om foto’s op te printen? En waarom?

Foto’s moeten voor mij in een boek. Een waardevol document met betekenisvolle momenten. Op welk materiaal dat precies is maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Zolang het materiaal maar in dienst staat van het beeld en niet andersom :).

9. Wat heb je zelf thuis aan de muur hangen?

Afgelopen zomer hebben we een mooie reis van kust naar kust gemaakt in Amerika. Daarvan hangen enkele foto’s in de woonkamer. Het mooiste eraan vind ik nog wel dat ze door mijn talentvolle vrouw zijn gemaakt.Luther Fotografie

10. Op je website zien we dat je ook de workshop ‘journalistieke bruidsfotografie’ geeft. Wat leer je bruidsfotografen tijdens deze workshop en hoe ga je te werk?

Het is een persoonlijk traject waarbij ik de deelnemer 1-op-1 beter leer te kijken om een moment met meer impact vast te leggen. Het is dus misschien meer een proces dan een standaard workshop. Je leert dus meer van jezelf in je fotografie te leggen en momenten krachtiger in beeld te vangen. En daarnaast is het ook heel gezellig.Wil je meer te weten komen over Luther Hartog, of wil je contact met hem opnemen? Neem dan een kijkje op zijn website: www.lutherfotografie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *