Uitgebreidde reviews
Persoonlijk advies
Unieke kortingsacties

Fotograaf in the Picture: Marco Spelten – Actiefotografie

25 april 2015 door

Fotograaf in the Picture: Marco Spelten – Actiefotografie Vanaf vandaag gaan we wekelijks een foto 'In the Picture' zetten. We beginnen met een fotograaf die van mij veel foto's heeft gemaakt tijdens het korfballen, Marco Spelten. We hebben 10 vragen aan hem gesteld. De antwoorden hierop kan je hieronder lezen.

Hoe lang ben je al fotograaf?

Ik ben in 2004 begonnen, toen ik moest vertrekken bij Fortis. Fotografie was altijd al een hobby en de vertrekpremie bij Fortis stelde mij in staat om te investeren in fotoapparatuur. In diezelfde tijd startte de Korfbal League en daar deed ik de website voor. Natuurlijk had ik ook foto’s nodig dus had meteen een platform.  

Waarom ben je fotograaf geworden?

Ik denk dat iedereen de wens heeft om van zijn hobby zijn beroep te maken. Bij mij is dat gelukt. 

Wat voor type foto’s maak je voornamelijk?

Ik fotografeer in principe alleen sportfoto’s, en ik maak portretfoto’s en teamfoto’s van die sporters. Nu fotografeer ik wel meer. Fotografie is de helft van mijn bestaan, terwijl de andere helft wordt gevormd door mijn kantoorbaan bij de Gemeente Nieuwegein. Ik werk daar voor de afdeling Communicatie en ook daar maak ik met regelmaat foto’s. Dat zijn ander soort foto’s, maar even leuk om te doen. 

Foto Nederlands Team ActiefotografieWaar haal jij je inspiratie vandaan?

Uit mijn gezin. Ik heb een lieve vrouw en twee geweldige kinderen. Samen reizen we veel, en dat doen we toch ook voor een deel van het geld dat ik verdien als fotograaf.  Het is dus nooit een probleem als ik op oneigenlijke tijden weg ben, zoals op zaterdagavond. Ik ben dan aan het werk, en zij weten wel waarvoor… 

Waarom kiezen mensen jou als fotograaf?

Dat lijkt me een vraag die je aan anderen moet stellen. Als het om korfbal gaat denk ik dat het antwoord is dat ik weet wat ik doe. Ik kan een wedstrijd lezen en weet wat de belangrijke momenten zijn. Daarnaast weet ik de foto’s snel op te leveren. Mensen weten wat ze krijgen en hoe snel ze dat krijgen. Ze komen telkens terug, dus ik denk dat men daar tevreden over is. 

Wat is de leukste fotoshoot die je ooit hebt gedaan?

Een portret- en teamfotoshoot in Friesland. Dat was in oktober 2013 bij LDODK in Gorredijk. We moesten wachten op een speler die in een file stond, en het gevolg was dat de dames pyramides gingen bouwen en zo. Dat was een hilarische avond van een van de leukste groepen korfballers die ik ken.

 Wat vind je zelf je mooiste foto? En wat is het verhaal erachter?

Mijn mooiste foto (klik voor vergroting) is denk ik deze:Mooiste foto actiefotografieDat is een foto van Jos Roseboom, met afstand de beste schutter die het korfbal ooit heeft vortgebracht. Deze foto maakte ik bij de Challenge enkele jaren geleden, waar ik boven op een richel stond. Jos schoot de bal en keek hem in de mand. Dat moment heb ik exact weten vast te leggen.Ik wil eigenlijk ook een tweede foto (klik voor vergroting) noemen, namelijk deze:Mooiste foto 2 marco spelten Deze foto heb ik gemaakt in Gatineau, Quebec. Het was de wedstrijd van Les Olympiques de Gatineau tegen Le Club de Hockey Junior de Montreal. Het hoogste juniorenniveau in Canada. Ik maak elk jaar of uiterlijk om het jaar een reis met vrienden door Noord Amerika om ijshockey te kijken. De camera gaat dan mee. Ik vind dit een van de mooiste ijshockeyfoto’s die ik ooit heb gemaakt. Niet in de laatste plaats omdat het logo op de puck zelfs goed scherp is. 

Wat vind jij het mooiste materiaal om foto’s op te printen? En waarom?

Normaal gesproken is dat Canvas. Ik heb een foto in de huiskamer hangen op canvas van mijzelf en mijn gezin, paardrijdend in Texas. Een bijzonder gezinsmoment en die canvas print is prachtig. Nu won ik laatst een prijs van een foto die op alminium is geprint. Ik moet zeggen dat dat wel uitnodigt om nog eens wat op te laten printen. 

Wat heb je zelf thuis aan de muur hangen?

Die vraag heb ik eigenlijk hierboven al beantwoord. Maar er hangt meer. Op canvas een foto van mijn huwelijksdag en ook een foto op canvas van Saku Koivu. Toen ik die foto nam was Koivu de captain van de Montreal Canadiens. 

Laatste vraag. Ik zie op je website voornamelijk twee sporten, ijshockey en korfbal, dat zijn volgens mij zijn dat twee compleet verschillende sporten. Waarom precies deze twee sporten?

het zijn twee verschillende sporten, maar allebei wel passies. Misschien is het zo goed vol te houden omdat die sporten zo verschillend zijn. Na Ahoy ben ik altijd blij dat er na zoveel korfbal een week ijshockey achter zit. Ik ben dan wel even toe aan iets anders dan korfbal. Korfbal speel ik overigens zelf, terwijl ik voor wat betreft ijshockey “slechts” een fan ben. Eerder noemde ik al de Montreal Canadiens. Ik werd daarnaartoe meegenomen door een goede vriend uit Quebec. De passie en de historie spraken me aan. In Quebec kom ik altijd in een warm bad. Ik heb zelfs een tattoo op mijn been van wat officieel heet Le Club de Hockey Canadien. En ik volg al ruim tien jaar het Nederlands team tijdens hun WK’s en andere internationale toernooien. Vorig jaar ook het Nederlands damesteam, en dat ga ik denk ik ook vaker doen.Kijk eens op www.actiefotografie.nl en dan in mijn portfolio. Daar vind je wat mij betreft de mooiste korfbal- en ijshockeyfoto’s die ik heb gemaakt. En sporadisch andere sporten.Marco Spelten Actiefotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *