Uitgebreidde reviews
Persoonlijk advies
Unieke kortingsacties

Fotograaf in The Picture: Tichelaar Fotografie

12 juni 2015 door

Fotograaf in The Picture: Tichelaar Fotografie Een nieuwe Fotograaf in The Picture. Dit keer een fotograaf (Tichelaar Fotografie) die zich richt op urban en straatfotografie. We hebben 10 vragen aan hem gesteld. De antwoorden hierop kan je hieronder lezen.

Hoe lang ben je al fotograaf?

Ik fotografeer sinds de zomer van 2013. Ik ging op vakantie naar curaçao en toen heb ik een spiegelreflex gekocht om mooie foto’s te maken op het mooie eiland. In de avonduren ging ik op internet speuren naar tips over hoe ik het beste kon fotograferen en er ging een wereld voor mij open. Zo veel mogelijkheden die je kunt toepassen in je foto, en zoveel materialen die je kunt gebruiken voor je foto’s.  Ook de verschillen onderwerpen die je kunt fotograferen. Vooral een bijzonder mooi stuk over Urbex en straatfotografie sprak mij erg aan.

Tichlaar FotografieWaarom ben je fotograaf geworden?

Vooral om de kick wanneer je een mooie foto hebt gemaakt. Beetje experimenteren met de camera ,lenzen en belichting, het afdrukken op het juiste moment, het leren omgaan met je camera, het leren van anderen, creatief bezig zijn en dat soort dingen maakt het spannend en is rustgevend. Het is een soort van verslaving om van elke foto een kunstwerk te maken en kijken wat de mogelijkheden zijn. De grenzen van je apparatuur en kunnen opzoeken om ze op die manier te verleggen. Ik noem mijzelf eigenlijk nooit fotograaf, maar eerder een amateur fotograaf. Ik ben nog maar kort met fotografie bezig en heb nog een hele wereld te ontdekken. Ik leer elke dag nog bij en vind het altijd jammer dat de dag voorbij is en ik niet verder kan met fotograferen.

Wat voor type foto’s maak je voornamelijk?

Ik doe o.a. straat fotografie, omdat je daarmee een mooie indruk van het leven kan maken en laten zien. Daarnaast heb ik afgelopen vrijdag mijn eerste bruiloft gefotografeerd en dat is echt een belevenis en bijzonder leuk om te doen. Zeer leerzaam en wat is er nou leuker om gelukkige mensen te fotograferen. Daar wil ik nog wel wat verder mee en voor volgend jaar staat er al weer een bruiloft in de planning.Verder doe ik aan portretfotografie. Dat probeer ik steeds verder uit te breiden door het uitvoeren van fotoshoots. En ik versla evenementen voor RTV Oost. Ik krijg een evenement toebedeeld en de bedoeling is om met de foto’s een impressie te maken waarbij de kijker denkt: “Daar moet ik ook een keer naartoe”. Ik heb een foto bijgevoegd van het concert van Van Dik Hout in het openlucht museum te Losser, leuk om mee te maken. Concert fotografie is best moeilijk, iedereen beweegt met weinig licht. Het vereist een correcte instelling van je camera om mooie foto’s te maken, bij te lange sluitertijd is iedereen bewogen, bij te korte sluitertijd is de foto te donker. Grenzen van je apparatuur opzoeken.En de opdrachten van de fotoclub spreken mij ook erg aan. Ik zit bij een kleine foto club waarbij wij eens per maand met zijn 8en bij elkaar komen en iedereen 3 foto’s van 30x45 cm meenemen, waarbij 1 foto over het afgesproken thema moet gaan. Zoals hieronder over het thema beweging.Foto duiven beweging

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie haal ik uit boeken en van internet, maar soms loop je er ook gewoon tegen aan. Daarom heb ik ook bijna altijd een camera bij me, soms tot afschuw van mijn kinderen. Ik heb een Facebook pagina en volg andere fotografen. Aan de hand van de foto’s die ze posten krijg ik ideeën die ik dan wil uitwerken. Verder kijk ik op Instagram, Pinterest en vraag ik mensen met een karakteristiek gezicht of ik ze mag fotograferen. Ook vraag ik mensen waar ze bijvoorbeeld aan denken wanneer ze het woord stilte horen, en dat dan weer met een foto proberen vast te leggen.  De opdrachten van de fotoclub geven ook veel inspiratie, probeer maar eens stilte op een foto vast te leggen en uit te werken. Ideeën komen en gaan.

Waarom kiezen mensen jou als fotograaf?

Ik zou het niet weten, ik heb het nooit gevraagd. Ik denk dat de foto’s die ik op mijn site heb staan of op Twitter en Facebook zet, mensen aanspreken. Ik krijg complimenten en ook kritiek wanneer dit nodig is. Daar leer ik van en hoop dat dat te zien is in mijn werk. Ik wil kwaliteit leveren en afspraak is afspraak bij mij. Duidelijk afspraken maken over wat ze kunnen verwachten en wat ik lever is een vereiste.

Wat is de leukste fotoshoot die je ooit hebt gedaan?

Elke shoot die ik tot nu toe gedaan heb vond ik leuk. De bruiloft was leuk om te doen maar de shoot met een moeder met haar twee dochters die ze gewonnen had met een actie van mij was ook bijzonder leuk om te doen. Fotograferen in het bijzonder is altijd leuk. Mensen worden altijd blij van mooie foto’s en een shoot die leuk verloopt en waarbij vooral gelachen word. Vooral dat laatste is heel belangrijk, daarmee ontspannen mensen en krijg je de mooiste afbeeldingen.

Foto Zwerver op trapWat vind je zelf je mooiste foto? En wat is het verhaal erachter?

Ik was in Enschede om te kijken in een fotowinkel die ik in een documentaire op internet had gezien, toen mijn vrouw belde om aan te geven dat wij visite thuis hadden zitten en of ik naar huis toe kwam. Op weg naar de auto om terug te rijden naar Hengelo liep ik langs een zwerver die op de trap zat in het winkelcentrum. Twee treden verder hangt er een bordje aan de trap dat het verboden is om op de trap te zitten. Ik loop nog twee passen door en denk, dat kan een mooie plaat worden en ik loop terug. Terwijl ik mijn camera pak en instel, kijk ik naar de zwerver en zie de moedeloosheid in zijn blik en druk af. Thuis heb ik die avond de foto op de pc gezet en iets bewerkt met de kleuren en een korrel toegepast. Ik vind het een sterke plaat, vooral door de blik van die man. 

Wat vind jij het mooiste materiaal om foto’s op te printen? En waarom?

Laatst zijn wij met de fotoclub in Eibergen geweest bij Adri Leuvering en hij heeft ons diverse manieren laten zien om foto’s af te drukken. Het rechtstreeks printen op hout, een betonnen lijst er om heen maken en dan afwerken met een mooie lak ziet er wel heel bijzonder uit en heeft meer mijn voorkeur dan een foto inlijsten. Ook het printen op aluminium geeft een bijzonder mooi effect aan je afbeelding. Het geeft de foto kracht en het lijkt te leven.

Wat heb je zelf thuis aan de muur hangen?

Ik heb in de kamer nog een reeks foto’s hangen die ik geschoten heb op curaçao. Het zijn normale afbeeldingen van de vakantie met hele goede herinneringen aan die vakantie. Verder heb ik boven een kleine studio en daar hangen verschillende afbeeldingen die ik gebruikt heb voor de fotoclub of zo maar heb af laten drukken omdat ik ze mooi vond. Uiteraard zitten mijn vrouw en kinderen daar ook tussen. Verder houd ik het rustig thuis en heb niet veel aan de wand hangen, te veel prikkels voor mij.Foto urban straat fotografie

Laatste vraag. Ik zie op je website een aantal straatfotografie (Urban) foto’s. Waarom straatfotografie? En wat zoek je voor de perfecte urban foto?

Hierboven staat een foto die ik in het centrum van Hengelo heb geschoten bij de We. De muur is zo beschadigd en in combinatie met de letters sprak het mij erg aan. Nadat ik had afgedrukt vond ik de foto niet compleet. Ik miste iets. Dat heb dat opgelost door twee vrouwen die langsliepen er bij te zetten en dat maakte de foto tot leven.Urban is voor mij een indruk van het alledaagse leven op straat. Het kan een zwerver zijn, of een marktkoopman maar ook een voorwerp zoals een prullenbak of meterkast. Het weergeven van deze alledaagse dingen op een iets andere manier dan normaal maakt is voor mij het streven naar de perfecte foto. Maar ik heb gelukkig nog veel te leren en te experimenteren, en blijf streven naar een perfecte foto. Dat maakt en houdt het leuk. Wil je meer weten over Tichelaar Fotografie? Ga dan naar: http://tichelaarfotografie.nl/Foto Gerjan gemaakt door Hessel Bosch: http://www.hesselbosch.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *