Uitgebreidde reviews
Persoonlijk advies
Unieke kortingsacties

Foto’s maken in de zon doe je zo

18 juli 2017 door

Foto’s maken in de zon doe je zo Met het lekkere zomerse weer zijn we graag buiten en willen we graag foto's maken in de zon. De volgende dingen gebeuren dan vaak: lelijke schaduwen op het gezicht en dichtgeknepen ogen. Juist nu het lekker weer is en de vakanties voor de deur staan willen we graag alle mooie momenten vastleggen. Met een aantal eenvoudige tips kun je toch goede foto’s maken op een zonnige dag.

Kies het beste tijdstip voor foto's maken in de zon

Over het algemeen kun je het beste foto's maken in de zon als de zon net op is of bijna onder gaat. Dit noemt men ook wel het gouden uurtje of het magische uurtje. Als je rond deze tijd foto's maakt heb je heel mooi, zacht licht omdat de zon dan niet te fel schijnt. Rond 12 uur 's middags staat de zon recht boven je hoofd, dit zorgt vaak voor minder mooi licht, harde schaduwen die holtes in het gezicht en kleine details extra accentueren.

Zoek de schaduw op

De tweede tip die we je kunnen geven is om simpelweg te beginnen met het zoeken van een plekje in de schaduw. Dit werkt altijd het beste. Ga in de schaduw van een boom of gebouw staan en je probleem met harde contrasten is direct opgelost.

Creëer silhouetten

Om silhouetten vast te leggen is het belangrijk dat er een verschil is in contrast tussen de voor- en achtergrond. Doordat de zon achter het onderwerp staat je fotografeert, creëer je een mooi silhouet. De details van het onderwerp gaan verloren, maar de vorm hiervan wordt extra benadrukt.
  • Achtergrond lichter dan het onderwerp: Voor het fotograferen van een silhouet is het belangrijk dat er een groot verschil in licht (contrast) bestaat tussen het onderwerp en de achtergrond. De achtergrond moet daarbij lichter zijn dan het onderwerp.
  • Duidelijke vorm en contour: Het is belangrijk dat het silhouet een duidelijke vorm en contour heeft, anders is het onderwerp voor anderen vaak niet te herkennen.
  • Het gouden uurtje: silhouetfoto's zijn vaak het mooist in dit eerder besproken 'gouden uurtje'. De zon heeft dan een horizontale richting, waardoor één deel van het onderwerp eenvoudig 'in de schaduw' valt.

Gebruik tegenlicht

Wanneer er geen schaduw in de buurt is kun je er voor zorgen dat de persoon die je fotografeert in zijn of haar eigen schaduw staat. Zorg ervoor dat het felle licht van achteren komt. Je kunt er dan voor kiezen om de zon volledig buiten beeld te houden of je pakt de zon er juist bij om een mooie lensflare te creëeren...

Creëer lensflare

Wanneer je tegen de zon in gaat fotograferen en de zon in een bepaalde hoek in je objectief schijnt, kan je een lensflare krijgen. Dit zorgt voor speelse strepen, cirkels of een gloed in/over je foto. Deze lensflare wordt veroorzaakt door de verschillende elementen in je objectief die ervoor zorgt dat het licht gaat spiegelen. Deze lensflare kan je foto's extra veel gevoel geven.

Maak gebruik van schaduwen

Zoek interessante schaduwen op die iets vertellen over de omgeving. Lange, donkere schaduwen geven een dramatisch effect. Maak ook gebruik van objecten die een mooie schaduw geven, zoals de bladeren van een palmboom, of de gaatjes van een flaphoed, zoals je in onderstaande foto kunt zien...

Weerspiegelingen

Zonlicht versterkt weerspiegelingen, speel met het fotograferen van de weerspiegeling van het onderwerp van je foto op het water, in een spiegel of in een raam. Dit kan hele leuke en mooie resultaten opleveren...

Foto's laten afdrukken

Als je dan de perfecte foto in de zon hebt gemaakt, kun je er voor kiezen om deze te laten afdrukken zodat iedereen hem kan bewonderen. Je kunt uit verschillende ondergronden voor je foto kiezen. Kies bijvoorbeeld voor een foto op hout, foto op glas, foto op aluminium, een foto op forex of een foto op canvas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *