Uitgebreidde reviews
Persoonlijk advies
Unieke kortingsacties

Het kleurprofiel: waarom zijn er kleurverschillen tussen foto’s?

28 februari 2014 door

Het kleurprofiel: waarom zijn er kleurverschillen tussen foto’s? Het kan voorkomen dat je een foto laat printen op bijvoorbeeld plexiglas of aluminium, maar dat de kleuren anders zijn geworden dan je van tevoren had verwacht. Dit kan te maken hebben met het kleurprofiel van de foto. Hieronder wordt uitgelegd wat een kleurprofiel precies is, wat je ermee moet doen en wat je er vooral níet mee moet doen.

Wat is een kleurprofiel?

Een kleurprofiel is informatie over kleur dat aan een foto wordt meegegeven. Aan een foto van gras wordt bijvoorbeeld de informatie ‘groen’ gegeven. Binnen de kleur groen zijn er nog veel verschillende groentinten en in het kleurprofiel wordt precies aangegeven welke tint het is.

Soorten kleurprofielen

Er zijn verschillende soorten kleurprofielen, maar 99 procent van de originele foto’s wordt gemaakt met een sRGB-profiel. Een ander profiel dat veel voorkomt, is het RGB-profiel (rood-groen-blauw). Het verschil tussen deze twee kleurprofielen is dat het RGB-profiel veel fellere kleuren bevat, die vaak minder realistisch zijn. Een foto met dit profiel wordt door veel mensen mooi gevonden door de hoge intensiteit van de kleuren. Het sRGB-profiel geeft de kleuren daarentegen op een realistische manier weer, met minder felle kleuren.Hieronder zijn twee foto’s te zien met ieder een ander kleurprofiel. De bovenste afbeelding heeft een RGB-profiel, de afbeelding daaronder heeft een sRGB-profiel. Zie je het kleurverschil?

Kleuren bewerken?

Aan elke foto die je maakt, zit dus een kleurprofiel vast. Het is mogelijk om het ingestelde kleurprofiel te wijzigingen. Het is echter niet aan te raden om dat te doen omdat je op deze manier niet weet hoe je foto geprint wordt. Hetzelfde geldt voor het bewerken van foto’s in een programma als Photoshop. De kleuren op je beeldscherm kunnen, door instellingen met betrekking tot kleur, helderheid en contrast, anders zijn dan ze uiteindelijk op de plaat worden geprint. De meeste bedrijven printen foto’s standaard met een sRGB-profiel, ook al is jouw foto bijvoorbeeld met een RGB-profiel gemaakt. Bij Foopla wordt jouw foto precies uitgeprint zoals je deze aanlevert. Er wordt dus niets aan het kleurprofiel veranderd. Zo weet je zeker dat je krijgt wat je wilt. Ons advies is dus: bewerk de kleuren niet, vooral als je niet beschikt over specifieke kennis over fotografie en bepaalde kleurinstellingen. Als fotograaf kun je wellicht wel enige instellingen aanpassen.

Zwart-witfoto’s

Hoe werkt een kleurprofiel dan bij een zwart-witfoto? Eigenlijk werkt het precies hetzelfde als bij een kleurenfoto. Het gaat nu alleen niet om de kleurintensiteit, maar om het contrast. In een kleurenfoto kun je met het kleurprofiel bijvoorbeeld de kleur rood nog roder maken. Bij een zwart-witfoto kun je met een kleurprofiel het contrast tussen zwart en wit verhogen of verlagen waardoor de foto lichter of juist donkerder wordt. Ook heeft het kleurprofiel te maken met de zichtbaarheid van de details: details komen minder naar voren of kunnen zelfs wegvallen als de foto donkerder wordt. Net als bij kleurenfoto’s geldt dat een verhoogd contrast een minder realistische weergave kan zijn, maar ook mooi wordt gevonden door het duidelijke kleurverschil. Let daar dus goed op als je een foto wilt laten printen en kies wat je zelf het mooist vindt!Mede mogelijk gemaakt door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *