Uitgebreidde reviews
Persoonlijk advies
Unieke kortingsacties

Fotograaf in the Picture: Martijn Barth

7 maart 2016 door

Fotograaf in the Picture: Martijn Barth Een nieuwe Fotograaf in The Picture. Dit keer een fotograaf, Martijn Barth. Met zijn foto's weet hij plekken op een prachtige manier vast te leggen. We hebben 10 vragen aan hem gesteld. De antwoorden hierop kan je hieronder lezen.

Hoe lang ben je al fotograaf en waarom?

Martijn Barth FotografieIk fotografeer nu bijna 15 jaar. Destijds leende ik van een vriend een spiegelreflex voor een vakantie en ontdekte dat met fotograferen zoveel meer mogelijk was dan alleen vakantiekiekjes maken. Ik heb toen vrij snel een eigen camera gekocht en ben me verder gaan verdiepen, ook door het volgen van cursussen en opleidingen.

Wat voor type foto’s maak je voornamelijk?

Tegenwoordig vooral foto’s op straat en portretten. Vroeger ook veel toneel, concerten en evenementen.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Fotoboeken zijn voor mij belangrijk. Ik ben een bewonderaar van Stephan Vanfleteren, in zijn boeken kijk ik vaak en graag. Heel mooi hoe hij mensen vastlegt.amsterdam foto 

Waarom kiezen mensen jou als fotograaf?

Dat vind ik lastig om te zeggen, maar ik was blij met deze feedback die ik onlangs kreeg: “Betrokken, fijnzinnig, zacht en de menselijke maat voert in jouw fotografie altijd de boventoon. Dat is de fotografie die jou zo kenmerkt: de menselijke maat. Iedere foto heeft zijn verhaal. Je weet nooit helemaal zeker wat het echte verhaal is, maar dat er een verhaal is voel je gewoonweg. Je doet daarmee een beroep op de fantasie van de kijker.”

Wat is de leukste fotoshoot die je ooit hebt gedaan?

Ifoto bij leukste fotoshootk heb onlangs een hele leuke portretshoot in de studio gedaan. Het model is een heel aardige, enthousiaste en goedlachse man en vooral dat wilde ik vastleggen. Vooraf hadden we het hier al over gehad, maar hij wilde liever zijn verborgen, serieuze kant laten zien. Uiteindelijk leverde dat een hele gave shoot op, met veel energie en waarbij we beide uitersten hebben vastgelegd. 

Wat vind je zelf je mooiste foto? En wat is het verhaal erachter?

Jeetje, moeilijke vraag. Maar een foto die ik nog steeds erg geslaagd vind is van een man die, terwijl hij er langsloopt, omhoogkijkt naar een zeer groot billboard met een dame in bikini. Ik maakte de foto ongeveer 10 jaar geleden (analoog nog) in Wenen, vrij vroeg in de ochtend in een normaal drukke winkelstraat.  Het is denk ik één van de eerste straatfoto’s die ik maakte en ontdekte hoe leuk dit is om te doen.Billboard Wenen

Wat vind jij het mooiste materiaal om foto’s op te printen? En waarom?

Ik denk dat ik fotoafdrukken op papier nog steeds het mooiste vind, omdat de tonaliteit van zwart-wit afdrukken dan voor mijn gevoel het beste naar voren komt. Maar ook dibond vind ik mooi en strak ogen.

Wat heb je zelf thuis aan de muur hangen?

Een tijdje geleden heb ik geëxposeerd met straatfoto’s.  Een aantal di-bond en papierafdrukken hiervan sieren nu de muren in de gang. Daarnaast hangt er een grote foto van de skyline van New York in de huiskamer.

Als je nog een plek, persoon of gebouw mocht fotograferen, wie/wat zou dat zijn?

Er zijn nog veel steden waar ik toe wil om te fotograferen op straat. New York staat hoog op deze verlanglijst.  Ik ben hier al een paar keer geweest, maar ik zou daar graag voor een langere tijd naar toe gaan om vooral op straat te fotograferen. De dynamiek en energie, het licht en de schaduwen in deze stad zijn fantastisch.

Laatste vraag. Ik zie veel straatfotografie. Wat fascineert je hierbij het meest?

Ik denk het onverwachte. Vooraf weet je niet wat je tegen gaat komen en vastleggen. Soms kom ik met niets thuis of loop ik steeds achter de feiten aan. Bijvoorbeeld zoals gisteren, ik zag een paar keer een mooie situatie maar was ik net iets te ver af om het goed en mooi vast te leggen. Dan kan ik echt balen. Maar vaak genoeg maak ik ook één foto waarvan ik weet dat deze goed is of heb ik een leuke ontmoeting met iemand, dan is mijn dag geslaagd. Het liefst zou ik elke dag uren op straat lopen.Meer weten over zijn foto's? Ga naar martijnbarth.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *