Uitgebreidde reviews
Persoonlijk advies
Unieke kortingsacties

Review: Foto op aluminium (HD) van Chromio

21 maart 2015 door

Review: Foto op aluminium (HD) van Chromio De ontwikkelingen in de printermarkt volgen elkaar in hoog tempo op. Een bedrijf dat hierop in heeft gespeeld is Chromio. Zij leveren “Geen printwerk, maar sublimatie” zoals ze het op hun website noemen. Wij noemen het voor nu gewoon een High Definition (HD) foto op aluminium. Chromio heeft ons gevraagd een review te maken van het resultaat. Deze delen we dan ook graag.

Wat is er anders aan deze foto op aluminium

Goed, de foto op aluminium (wit, direct print of geborsteld) kennen we al van andere aanbieders, maar dit is iets anders. Dit is namelijk een HD print op aluminium en de verschillen zijn er wel degelijk. Er zijn drie verschillen te zien: details van de print, het materiaal, en de coating.

Details tov foto’s op aluminium

Chromio print, zoals de naam het al zegt, in HD. Dat betekent dat details van een foto nog scherper zichtbaar zijn dan bij andere ondergronden zoals aluminium/dibond. Dit heeft wel gevolgen voor de kwaliteit van de foto die je moet aanleveren. Als je namelijk een foto van mindere kwaliteit (100 DPI) zou aanleveren, dan zie je dat terug in het eindresultaat.

Foto op aluminium HD Chromio afwerkingHet aluminium zelf

De aluminium fotopanelen zijn bij Chromio ook daadwerkelijk aluminium fotopanelen. In de volksmond is een foto op aluminium de naam geworden voor wat eigenlijk een foto op dibond is. Dit zijn namelijk twee aluminium panelen met een laag forex (plastic) ertussen. Dit materiaal is iets dikker (3mm) dan de fotopanelen van Chromio (1,4 mm). Maakt dat dan zoveel verschil? Niet direct maar als je het in je handen hebt voelt het wel echt gaaf.

Een speciale coating

Om het HD effect te realiseren maken ze gebruik van een speciale coating. Dit is een soort glanslaag die wordt aangebracht op het aluminium. De kleuren kunnen dieper doordringen in deze coating waardoor de foto extra diepte en scherpte krijgt.

Unieke kleuren van je foto

Op de website doet Chromio er alles aan om te benadrukken dat de kleuren subliem zijn, dus onze verwachtingen waren hooggespannen. De foto hebben we op ons kantoor uit de verpakking gehaald en toen waren we eigenlijk wat teleurgesteld. De kleuren leken namelijk erg oranje uit te vallen, dus niet erg realistisch. Maar wij hebben binnen TL verlichting en dit zorgde ervoor dat de kleuren niet erg realistisch waren. Toen we de print namelijk dichter bij het raam hielden zagen we dat de kleuren steeds realistischer werden. En hoe! Alle kleuren zagen er prachtig uit.

Het is alsof de foto leeft

De kleuren van de rozenkrans springen echt uit de foto en ook de huidskleur is perfect geprint. Als je de foto dus gewoon in de woonkamer ophangt met normale lichtinval zien de kleuren er perfect uit. Wat dan helemaal gaaf is, is dat de kleuren een klein beetje veranderen als je langs de foto loopt of wanneer je bijvoorbeeld een lamp aan doet. Je hebt echt het gevoel dat de foto leeft.

Details van de print

Goed, een HD foto, dus ook hierbij zijn de verwachtingen hooggespannen. En ook op dit vlak hebben ze ons positief verrast. Eigenlijk is elk detail van de foto scherp geprint. In deze foto is scherp gesteld op de ogen van de vrouw en dat zie je terug in het eindresultaat. Deze zijn erg goed geprint. Het mooie is vooral dat ze zelfs nog scherper lijken wanneer je vanaf de zijkant naar de print kijkt. 

Het effect van de coating

Dan over naar de coating. Wat is het effect hiervan? Het belangrijkste effect is dat de foto veel meer diepte krijgt. Je hebt bijna het idee dat het een foto op glas is namelijk. Wanneer je de plaat beweegt heeft de foto telkens een andere uitstraling. Daarnaast zorgt de coating voor een lichte spiegeling waardoor je het idee hebt dat de foto onder een dunne laag is geprint.

De uitstraling van het HD aluminium fotopaneel

Het HD aluminium fotopaneel voelt licht in de hand en is daarnaast netjes afwerkt met rond hoeken. Wanneer je de print uit de verpakking haalt, voelt het paneel stevig maar ook erg licht. Je hebt niet direct het idee dat je een grote print in je handen hebt en dat vinden wij eigenlijk erg gaaf. Dat zie je bij andere ondergronden namelijk niet. Verder is de plaat netjes afgewerkt. De randen zijn niet scherp en de afgeronde hoeken geven het fotopaneel net wat extra. Al met al dus een mooie uitstraling.

De prijs van een HD foto op aluminium

De prijs van een HD foto op aluminium is iets hoger in vergelijking met andere aanbieders. In de tabel hieronder zie je een vergelijking van een aantal formaten. De prijzen van andere aanbieders zijn voor foto’s op wit aluminium.Bovendien biedt Chromio nog niet erg veel formaten aan. In totaal slechts 11 formaten waarbij ze zich voornamelijk focussen op de kleinere formaten (tot 30x40 cm).

Onze conclusie

De belangrijkste conclusies van onze Chromio review zijn hieronder bij elkaar gezet.
  • De kleuren komen prachtig tot hun recht en zijn zeer realistisch
  • De kleuren wisselen afhankelijk van de kijkhoek en lichtinval waardoor de foto lijkt te ‘leven’
  • De details zijn erg scherp geprint. Echt wat je verwacht van een HD print
  • De coating geeft een unieke uitstraling. Het is net alsof de foto op glas is geprint
  • Het fotopaneel is stevig en heeft nette afgeronde hoeken
  • Het aantal beschikbare formaten is wat beperkt. De belangrijkste formaten zijn wel beschikbaar
  • Een mooi alternatief voor wie echt wat anders wil

Video review foto op aluminium Chromio

http://youtu.be/AvBiLwi9EAcWil je zelf een HD foto op aluminium bestellen bij Chromio? Ga dan naar de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *