Uitgebreidde reviews
Persoonlijk advies
Unieke kortingsacties

Woodprint: een kijkje in de keuken van Rolf Lebbink

9 december 2014 door

Woodprint: een kijkje in de keuken van Rolf Lebbink Begin november ben ik bij Woodprint uitgenodigd om meer te weten te komen over het reilen en zeilen bij dit bedrijf. Ik ben in gesprek gegaan met de eigenaar Rolf Lebbink over het ontstaan van Woodprint en de ambities van het bedrijf. In dit artikel lees je meer over de foto’s op hout of Woodprints zoals Rolf ze liever noemt.

Is het nu Harderwijk of Zwolle?

In de zomer zijn we al een keer bij een concullega op bezoek geweest. Toen hadden we een mooie binnenkomer door een kop koffie om te gooien. Ook deze keer ging het niet helemaal goed. Nadat ’s ochtends de afspraak netjes was bevestigd, ben ik op weg gegaan naar Zwolle, want daar hadden we afgesproken. Ten minste dat dacht ik. Eenmaal aangekomen in Zwolle, bleek dat er toch iets fout was gegaan. Het hoofdkantoor zit namelijk in Harderwijk, dus daar zaten ze op mij te wachten. Ik was dus een half uur te ver doorgereden. Tja, zulke dingen gebeuren. Gelukkig was er nog genoeg tijd over om alles over Woodprint te bespreken.

Hoe het allemaal begon op de zakelijke markt

Woodprint is een dochteronderneming van TextLine Reclamecentrum. Met dit bedrijf zijn ze al jarenlang actief op de zakelijke markt. In eerste instantie met het printen van makelaarsborden, maar dit is snel uitgebreid. Zo leveren ze ondertussen o.a. gevelreclame, autoreclame en winkeldisplays. Een breed assortiment waar ze acht jaar geleden foto’s op hout aan hebben toegevoegd. Toen is het allemaal begonnen met Jacob Olie.

Woodprint fotomuurJacob Olie voor Le Perron

Eigenaar Rolf Lebbink was in 2006 op een feestje en raakte daar in gesprek met de formule manager van ’t Stoepje. Die vertelde Rolf over een nieuwe winkelformule die ze aan het opzetten waren, Le Perron. Daarvoor waren ze nog op zoek naar een authentieke achterwand en dat zette Rolf aan het denken: “Een plank is 2,5 meter lang, maar er kunnen er natuurlijk oneindig veel naast elkaar. Wat als we nu een volledige houten wand gaan printen?”. En zo stond Rolf een paar weken later op het hoofdkantoor van ’t Stoepje met de vraag of hij de wand (4 tot 5 meter breed) misschien in de kantine mocht plaatsen.Op de wand was een foto van Jacob Olie geprint van een bakkerij waar het allemaal voor ’t Stoepje is begonnen. Toen de directeur van ’t Stoepje dit zag, was hij meteen enthousiast. Ondertussen is deze wand de standaard geworden in alle Le Perron winkels. Dus als je daar nog eens komt, kijk dan eens naar de achterwand. Als het goed is, zie je daar een complete Woodprint muur.

Geen foto op hout, maar een Woodprint

Vanaf het begin af aan heeft Woodprint het doel voor ogen gehad om niet foto’s op hout, maar echte Woodprints te produceren. Hoge kwaliteit foto´s (op hout) met een mooi verhaal, zoals hieronder te lezen valt.

Een romantisch aanzoek – mede mogelijk gemaakt door Woodprint

Een paar jaar geleden kwam er een man bij ze langs met het verzoek om een foto te printen voor een huwelijksaanzoek. Daar werkte Woodprint graag aan mee.Wat was nu het geval? De man, laten we hem even Mark noemen, had tijdens een fotoshoot van zijn vriendin, laten we haar Floor noemen, stiekem een doosje met een ring neergelegd. Zonder dat Floor het heeft gezien, heeft de fotograaf hier een foto van genomen. Waarna Mark de ring weer weghaalde. Een paar weken laten zouden ze naar het Rijksmuseum gaan en Mark had het Rijksmuseum zover gekregen om de Woodprint foto (met ring) daar voor één dag op te hangen. Je raadt het al, Floor was compleet verrast en zei natuurlijk “Ja”.

Woodprint voorbeeld foto op houtPrinten op hout is specialistisch werk

Woodprint is een van de grondleggers van de foto’s op hout. Daarom hebben ze ook al veel ervaring met het printen op hout en weten ze dat dit erg specialistische werk is. Een foto op hout is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een foto op canvas omdat het hout een natuurlijk product is dat blijft werken, ook nadat de foto is geprint. Hij ziet veel nieuwe aanbieders de markt betreden die afbreuk doen aan de foto’s op hout. Daarom verkoopt Rolf ook geen foto’s op hout, maar Woodprints.
“Ik ben benieuwd of iedereen foto’s op hout blijft aanbieden!” – Rolf Lebbink
Waarom is printen op hout dan zo specialistisch werk? Daar zijn een aantal redenen voor, maar de belangrijkste is dat hout werkt door indroging, temperatuurschommelingen en vochtgehaltes in ruimtes. Om dit te voorkomen dient het hout op een speciale manier behandeld te worden. Woodprint kiest ervoor om het hout aan beide zijden met 30Mu grondverf te behandelen. Zo zorgen ze namelijk voor uitstekende kwaliteit voor meerdere jaren (het hout trekt niet krom) en blijft de houtstructuur toch zichtbaar.

Waar let Woodprint nog meer op?

Hout kent naast nerven ook noesten en deze wil je niet op gezichten en minimaal op ledematen terugzien. Een noest op je neus is namelijk niet echt fraai. Bij het bestellen van een Woodprint kan je geen rekening houden met de posities van eventuele noesten. Daarom zorgt Woodprint voor deze correctie. Hetzelfde geldt voor de naden tussen de planken, die wil je niet door ogen hebben. Ook hier ziet Woodprint op toe dat dit voorkomen wordt.https://www.youtube.com/watch?v=adWUBXx2A1o&noredirect=1

Welke Woodprints kan je nu bestellen?

Woodprint biedt een breed scala producten aan. Hieronder lichten we elk van deze producten toe.

Woodprint OriginalOriginal

De Original is een foto geprint op vurenhout met ‘whitewash’ afwerking. Dit is feitelijk waar het allemaal mee is begonnen. Het hout is glad geschuurd en is bewerkt met grondverf (wat we voor het gemak whitewash noemen) om de kleuren goed tot hun recht te laten komen. De noesten en nerven van het hout komen in deze uitvoering goed tot hun recht zonder dat het storend is voor de foto.  

Woodprint PurePure

De Pure is de ruwere variant van de Original. Het ongeschaafde (dus niet geschuurd) vurenhout geeft je foto een robuuste en stoere uitstraling. Zo steken er bijvoorbeeld kleine houtschaafsels uit wat voor een ruwe look zorgt. Doordat het hout met betere grondverf wordt behandeld vallen er geen stukje hout af. Zo blijft de foto veel langer mooi en kan je langer genieten van de print.  

Woodprint BrightOutdoor

Zoals de naam al zegt, is deze Woodprint geschikt voor buiten. Er wordt gebruik gemaakt van geschaafd larikshout dat minder noesten bevat dan vurenhout, maar net zoveel nerven. Doordat larikshout van zichzelf een harde en sterke houtsoort is, is deze uitermate geschikt voor buitengebruik.  

Woodprint BrightBright (goedkoopste foto op hout)

De Bright is als laatste toegevoegd aan het assortiment. Woodprint is met deze variant ook de eerste op de markt die foto’s op hout zo goedkoop kan aanbieden. De Bright is namelijk € 10 tot € 30 goedkoper dan andere uitvoeringen. Als je een Bright bestelt, dan wordt je foto geprint op eikenhout. Het hout bestaat uit één geheel waardoor het hout weinig kan werken en vervorming dus bijna niet optreedt. Door kieren in het hout te frezen, creëert Woodprint echter wel de unieke uitstraling van een foto op hout.

Woodprint als specialist voor printen op hout

In de toekomst ziet Woodprint zich als de specialist voor het printen op hout. In welke vorm het hout dan is gemaakt, maakt niet uit. Op dit moment print Woodprint namelijk al op banken, (sta)tafels, menukaarten, schuttingen en nog veel meer. En ze zijn hier nog lang niet klaar mee. In de komende jaren willen ze zoveel mogelijk samenwerken met creatieve mensen zodat het productportfolio verder uitgebreid kan worden.
“We willen een inspiratie zijn voor iedereen”
https://www.youtube.com/watch?v=fpcr4_Z0KuUIn het gesprek met Rolf is duidelijk te merken dat hij met Woodprint de foto’s op hout goed in de markt wil zetten. Zo meldt hij verschillende keren dat ze voor kwaliteit staan. Terwijl hij andere partijen ziet die hier minder waarde aan hechten. Hij hoopt dat deze partijen het product niet ‘verpesten’ en dat mensen ze niet meer in huis willen hebben. Het is namelijk een mooi product en het zou zonde zijn als mensen die niet meer willen bestellen door een slechte ervaring. 

Onze conclusie

Woodprint is een belangrijke pionier geweest voor de foto op hout. Ze hebben gedurfde keuzes gemaakt door hele wanden te printen en andere soorten producten te bedrukken met foto’s. Het is duidelijk te merken dat ze iets goeds neer willen zetten en dat lukt ze ook goed. Ze timmeren hard aan de weg, dus je zult ze wel vaker tegenkomen. Wie weet binnenkort met een leuke video?Wil je zelf een Woodprint bestellen? Ga dan naar https://www.vergelijkcanvas.nl/go/woodprint/ voor meer informatie en het bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *