Uitgebreidde reviews
Persoonlijk advies
Unieke kortingsacties

De beste kerst fotografie tips en tricks

22 december 2017 door

De beste kerst fotografie tips en tricks Foto: Urbanmoms.It's the most wonderful time of the year! In de meeste huiskamers staat momenteel een mooi versierde kerstboom en pronken er allerlei sfeervolle kerstlichtjes in huis. Deze gezellige kerstverlichting en versierde kerstbomen bieden prachtige kansen voor kerst fotografie.  Wij helpen je op weg met de beste tips en tricks om de mooiste kerst foto's te maken van familie, vrienden en sfeervolle decoraties.Kerst fotografie kerstfoto kerstboom

1. Probeer flitslicht te vermijden bij kerst fotografie

Tijdens de kerst is het erg donker buiten, zelfs overdag als de zon niet schijnt. Gelukkig hebben we de sfeervolle kerstverlichting om wat licht in de duisternis te brengen. Je camera zal echter door het weinige licht al snel willen flitsen, zonde! Door de flits worden namelijk alle gezellige kaarsverlichting en lampjes weggevaagd. Probeer de flits dus uit te zetten en zorg ervoor dat de camera op een stabiele ondergrond staat wanneer je de foto's maakt.Moet je toch flitsen? Probeer dan 'in te flitsen'. Dit betekent dat je wel flitst, maar dat je een langere sluitertijd hebt dan normaal. Op deze manier krijg je zoveel mogelijk mee van de sfeer en zorgt de flits ervoor dat de foto extra belicht wordt en eventuele bewegingen 'bevriest'.
TIP - Flits naar het plafond door middel van een opzetflits. Op deze manier wordt het flitslicht mooi verspreid en is het zachter dan dat je rechtstreeks flitst.

2. Bokeh!

Kerstverlichting is ideaal om bokeh aan je foto toe te voegen. Bokeh is de onscherpte in je foto wanneer je met een grote diafragma-opening fotografeert. Wanneer er felle kleine lampjes (bijv. de lampjes in de kerstboom) op de achtergrond van je foto staan worden ze onscherp waardoor het bolletjes worden. Bokeh is super leuk om deze dagen met de kerst fotografie te gaan experimenteren!kerst fotografie bokeh

3. De kerstboom

De kerstboom is met al haar lichtjes en versieringen prachtig! Besteed tijdens het fotograferen van de kerstboom eens wat aandacht aan vorm en structuur. Neem bijvoorbeeld een close-up van een tak met een kerstbal er aan. Er is ook niets zo leuk als kerstboom met cadeautjes er onder. Vergeet hier geen foto van te nemen voor het uitpakken en tijdens het uitpakken!kerst fotografie cadeau uitpakken

4. Fotoshoot met de familie

Kerst is een echt familiefeest. Nu alle sfeervolle kerstversiering in en rond het huis hangt, vormt dit een mooi moment om een familieshoot te houden. De familiefoto bij de kerstboom is een klassieker, maar er zijn nog meer mooie momenten waarbij je prachtige kerst fotografie van de familie kunt maken.kerst fotografie familie
  • Maak groepsfoto's: Kies een rustig moment uit, misschien wanneer iedereen een beetje is stilgevallen na het eten. De kerstboom is een ideale achtergrond. De lichtjes en de ballen vormen een sfeervol geheel. Fotografeer vanaf een statief zodat je een iets langere sluitertijd kan gebruiken. Je kunt de camera natuurlijk ook op zelfontspanner zetten zodat je zelf ook op de foto kunt!

Jouw eigen Familiefoto op Canvas?

Kijk vooral even in onze top 5 voor de laatste kortingscodes! Ga naar Photogifts of Klik hier voor de top 5
  • Detailfotografie: Kijkt je moeder dromend naar haar champagneglas? Is je kind lekker aan het spelen in een hoekje? Tijd voor een foto!
  • Inkadering: Het geeft een mooi effect wanneer je een persoon in een kader zet. Bijvoorbeeld een raam, de takken van de kerstboom of de deuropening wanneer er iemand binnenkomt. Ga ook eens naar buiten en maak een foto door het raam naar binnen. Een origineel standpunt dat verrassende foto's kan opleveren.
kerst fotografie

5. Het kerstdiner

Wat staat er bij de meeste mensen centraal op eerste kerstdag? Het diner natuurlijk! De tafel is tijdens het kerstdiner extra feestelijk aangekleed, het beste servies is uit de kast gehaald en iemand heeft zich de hele dag staan uitsloven voor het kerstdiner, dat moet je toch wel even fotograferen!
  • De voorbereiding: Vergeet niet te fotograferen tijdens de voorbereiding. De koks zijn net zo belangrijk! Maak detailfoto's van losse ingrediënten, iemand die een limoen raspt, een pruttelende pan op het vuur en de uitdrukkingen op de gezichten tijdens het koken.
  • De gedekte tafel: Bij een echte feesttafel is alles op elkaar afgestemd. Het tafelkleed, de borden, de kaarsen, de lopers en de kaarsen. Laat dit in je foto's ook goed tot zijn recht komen. Speel bijvoorbeeld met de scherpte en compositie als je de borden, messen en wijnglazen fotografeert.
Tafel kerstdiner
  • De gerechten: Een foto van gerecht neem je meestal van dichtbij. Hierdoor kun je met de scherpte en diepte spelen. Door op de juiste plek scherp te stellen kun je de nadruk leggen op ingrediënten en wordt de foto nóg smakelijker om naar te kijken. Gebruik de flitser vooral niet, dit ziet er vaak niet aantrekkelijk uit. Probeer gebruik te maken van zacht licht of bewerk je foto later met een bewerkingsprogramma.
Kerst fotografie gerechtenNa deze kerst fotografie tips weet je zeker dat deze kerst een kerst wordt om nooit meer te vergeten! Je hebt alle mooie herinneringen immers vastgelegd. Wanneer de mooiste familiefoto afdrukt als een foto op canvas, kun je er in ieder geval vaak naar terug kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *