Uitgebreidde reviews
Persoonlijk advies
Unieke kortingsacties

Fotograaf In The Picture: Anna van Kooij

31 januari 2016 door

Fotograaf In The Picture: Anna van Kooij Een nieuwe Fotograaf in The Picture. Dit keer een fotografe (Anna van Kooij) die zich richt op theater- en dansvoorstellingen. Haar prachtige balletfoto's zijn zeker de moeite waard! We hebben 10 vragen aan haar gesteld. De antwoorden hierop kan je hieronder lezen.

Hoe lang ben je al fotograaf en waarom?

AnnavanKooij-jan2015Van kinds af aan fotografeer ik al, toen ik 10 jaar was kreeg ik een plastic compactcameraatje en raakte ik verslingerd. In 2001 studeerde ik af aan de kunstacademie en werd ik beroepsfotograaf. Ik ben altijd al een observator geweest, houd van kijken. Wat is er leuker dan het moois dat je ziet vereeuwigen? Daarom ben ik fotograaf geworden.

Wat voor type foto’s maak je voornamelijk?

Beroepsmatig fotografeer ik voornamelijk theater- en dansvoorstellingen, concerten en maak ik sfeerreportages van culturele festivals en evenementen. Ook fotografeer ik seminars, lezingen, debatten en evenementen voor bedrijven en ben ik portretfotograaf.Als autonoom kunstenaar maak ik foto’s van verstilde landschappen en leegstaande gebouwen en maak ik portretfoto’s, voornamelijk tijdens mijn reizen in het buitenland. Leegstaande gebouwen fotografeer ik overdag maar ook ’s nachts en belicht mijn onderwerp dan met reportageflitsers en zaklampen met gekleurde filters (lightpainting).

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Bij opdrachtwerk haal ik mijn inspiratie uit datgene wat ik fotografeer,  bij autonoom werk uit mijn onderwerp en ook uit mezelf. Mijn foto’s verbeelden vaak mijn angsten en ook verlangens.

Waarom kiezen mensen jou als fotograaf?

Wat ik terughoor is dat opdrachtgevers vinden dat ik de sfeer van het moment en het enthousiasme en dynamiek van de mensen die ik fotografeer goed vastleg. En men vindt mij een prettig persoon om mee samen te werken omdat ik stipt ben, meedenk en omdat ik bij fotografie van voorstellingen, concerten en evenementen onopvallend en geruisloos fotografeer.

Wat is de leukste fotoshoot die je ooit hebt gedaan?

In de zomer van 2012 fotografeerde ik ’s avonds verschillende leegstaande panden in de spookdorpen Canyon Diablo en Two Guns langs de Route 66 in Arizona. Ik had iemand meegenomen die hielp met belichten. Dat was een spannende fotosessie omdat er een unheimische sfeer hing, en omdat we in de verte onweer hoorden aankomen, iets dat gevaarlijk kan zijn in de woestijn. Dat spannende maakte het –vooral achteraf terugdenkend- heel leuk. 

Wat vind je zelf je mooiste foto? En wat is het verhaal erachter?

Mijn mooiste foto vind ik de eerste lightpainting nachtfoto die ik maakte. Winter 2012, het was -13 graden en er lag een dik pak sneeuw. Ik fotografeerde een leegstaande villa in Montfoort. Een vriend van me liep door de villa en belichte van binnenuit de verschillende kamers met een reportageflitser terwijl ik in de sneeuw naast mijn statief stond. De foto had een belichtingstijd van een paar minuten. De lichtflitsen vanuit de villa weerkaatsend op de sneeuw, dat was magisch. Het begin van mijn passie voor leegstaande gebouwen en voor lightpainting.Foto print DirecteursvillaMontfoort-AnnavanKooij-0309

Wat vind jij het mooiste materiaal om foto’s op te printen? En waarom?

Bij exposities presenteer ik mijn autonome werk op groot formaat afgedrukt, geplakt op dibond en zijdeglans gelamineerd.

Wat heb je zelf thuis aan de muur hangen?

Mijn eigen foto’s op groot formaat, en werk van verschillende bevriende kunstenaars en fotografen.

Als je nog een plek, persoon of gebouw mocht fotograferen, wie/wat zou dat zijn?

Vanuit mijn fascinatie voor verlaten gebouwen en voor het landschap en de bewoners van Amerika, hoop ik binnenkort weer terug te gaan naar dat land om mijn fotoseries uit te breiden.Foto-29Palms-AnnavanKooij-4351

Laatste vraag. Ik zie theater en dans als categorie.  Dat hoor je niet vaak. Hoe ben je daarbij gekomen?

Ik fotografeer graag theater en dans omdat ik erg van die disciplines houd. De passie van de artiesten en makers, de dynamiek en ook het theaterlicht. Daarbij is fotografie een mooie vrijbrief om al dat moois te mogen bekijken en om inspirerende mensen te ontmoeten. Het mooiste beroep dat er is.Wil je meer weten over Anna van Kooij? Ga dan naar haar website: www.annafotografie.nlVind je het een leuk interview? Deel of like het even.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *