Uitgebreidde reviews
Persoonlijk advies
Unieke kortingsacties

Hoe groot mag een print/schilderij zijn?

10 juni 2015 door

Hoe groot mag een print/schilderij zijn? Wanneer je foto’s gaat afdrukken moet je van te voren goed nadenken over de grootte waarop je de foto bestelt. Zo voorkom je problemen zoals afgesneden foto’s. Daarnaast is de grootte van een print enorm belangrijk. Het bepaalt namelijk voor een groot deel de uitstraling van de foto, maar ook van de kamer. Hieronder is informatie te vinden over:
  • De verhouding van de foto
  • Het voorkomen dat de foto wordt afgesneden
  • De effecten van verschillende vormen
  • Een stelregel voor het maximale formaat
  • Tips voor grootformaat prints

Verhouding van de foto (2:3 of 3:4)

verhoudingen fotoProblemen worden veroorzaakt door de verhouding waarin de foto’s zijn gemaakt. Traditioneel worden de foto’s gemaakt in de verhouding 2:3, maar de compact camera’s van tegenwoordig maken de foto’s bijna altijd in de verhouding 3:4. Een van de meest populaire formaat prints is 40×60 cm (in de verhouding 2:3 dus), daarom willen veel mensen dit formaat ook bestellen. Indien de foto’s zijn gemaakt met een compact camera en dus in de verhouding 3:4 (30x40 cm), dan zal je zien dat een deel van de foto van de print af valt. Dit kan nu juist het verschil maken tussen een mooie print of een mislukte print.

Bereken zelf de verhouding van je foto

Als je niet weet welke verhouding je foto’s hebben, kan je dit zelf berekenen. Hiervoor gebruik je de bestandseigenschappen van je foto. Deze vind je door op je computer met je rechtermuis op de foto te klikken en ‘Eigenschappen’ te kiezen. Daar vind je hoeveel pixels de foto breed en hoog is. Voorbeelden hiervan zijn 3264×2448 en 3000×2000 pixels. Door het hoogste getal door het laagste te delen vind je de verhouding van de foto, respectievelijk 1,33 (4:3) en 1,5 (3:2).Verhoudingen foto

Hoe voorkom je dat de foto wordt afgesneden

Je kunt er zelf voor zorgen dat je foto de juiste verhouding krijgt zodat je zeker weet dat de foto niet wordt afgesneden. Hiervoor kan je gebruik maken van fotobewerking software. Veelgebruikte software hiervoor is Adobe Photoshop, Paint.net (gratis) of Picasa (gratis). Zo biedt bijvoorbeeld Picasa de mogelijkheid om per foto of set van foto’s het formaat van de foto aan te passen. Zo kan je simpelweg voor het formaat 10×15 cm kiezen en dat deel van de foto selecteren dat je wilt afdrukken.Het is dus erg belangrijk om van te voren te controleren welke verhouding je foto’s hebben. Zo kom je achteraf nooit voor verrassingen te staan. Hieronder is in de tabel te zien welke formaten je het beste kan kiezen bij 2:3 of 3:4.
Verhouding       
3:411x1530x4045x6050x7060x8075x10080x120
2:310x1520x3040x6050x7560x9070x10090x120
 

Wat voor vorm past het beste bij de kamer

Een foto kan erg bepalend zijn voor de uitstraling van je kamer. Een belangrijke rol daarbij speelt de vorm van de print. Hieronder bespreken we drie verschillende vormen en het effect daarvan op de uitstraling van je kamer.Effect lijnen in foto op kamer

Horizontaal

Horizontale prints (de foto is breder dan hoger) zorgen ervoor dat een muur breder oogt. Zeker wanneer je een lange muur hebt, kan dit erg mooi zijn. Hang je de horizontale print op een achterwand van een kamer, dan zal de kamer korter lijken. De achterwand lijkt dan namelijk op je af te komen. Hang horizontale prints dus vooral op langere wanden.Je kan het effect van de print nog extra versterken door voor een foto te kiezen met horizontale lijnen. Bijvoorbeeld een landschap met de horizon erop of lage platte gebouwen.

Verticaal

Verticale fotosHet tegenovergestelde effect van een horizontale print kan je bereiken met verticale prints (foto is hoger dan breder). Met behulp van verticale prints kan je een ruimte optisch groter laten lijken. Dit hoeft niet per se één print te zijn. Het kunnen ook meerdere prints onder elkaar zijn.
Tip- Hang verticale prints vooral op smalle muren om de hoogte nog meer te benadrukken.
Ook hierbij geldt dat je het effect nog extra kan versterken door een foto te kiezen met horizontale lijnen erop. Denk aan bomen, hoge gebouwen of een foto waarbij een onderwerp vanaf onderaf gefotografeerd is.

Vierkant

Vierkante prints hebben geen specifiek effect op je kamer, maar zijn wel erg geschikt om details van een foto uit te lichten. Normaal hebben foto’s een verhouding van 2:3 of 3:4. Door hier een vierkante print van te laten maken, laat je een deel van de foto dus weg. Daarmee kan je elementen benadrukken die je mooi, leuk of speciaal vindt. Daarnaast kan je vierkante foto’s combineren tot een fotocollage of 2-, 3- of 4-luik.

Waar komt de foto te hangen? Een belangrijke stelregel!

Waar de foto komt te hangen bepaalt mede welke formaat foto je kunt bestellen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten hoeveel ruimte er voor de foto is en welke meubels er in de kamer staan. Onder interieurinrichters is er een stelregel voor het maximum formaat dat een print mag hebben. Deze hebben we hieronder gevisualiseerd.Ophangtips foto aan de muurIn dit voorbeeld hebben we de foto boven een bank gehangen, maar het geldt eigenlijk voor elk soort meubel. Als je een print/schilderij boven een meubel hangt dan is het aan te raden om deze 15-25 centimeter boven het meubel te hangen. Zo zorg je ervoor dat het één geheel wordt.
TIP – Hang een foto/schilderij 15-25 centimeter boven een meubel en zorg ervoor dat de foto niet breder is dan 2/3 van het meubel waar het boven hangt.
Voor de breedte van de print wordt een maximum aangehouden van 2/3 van de breedte van het meubel. Als de bank bijvoorbeeld twee meter breed is, dan mag de print maximaal 1,33 meter zijn. Let op, dit is een richtlijn. Je kan natuurlijk zelf beslissen om de print dan 1,50 meter breed te laten printen.Werk aan de muur heeft hier ook een interessante infographic van gemaakt.

Bij meerdere kleine foto´s geldt de 2/3 regel niet

Wanneer je in plaats van één grote foto meerdere foto’s naast elkaar ophangt, dan geldt de 2/3 regel niet meer. De ruimte tussen de foto’s zorgt er dan namelijk voor dat de muur wordt opgedeeld en dat zorgt voor rust in het interieur.kleinere formaten foto's boven bank

Tips voor grootformaat prints (>60 cm)

Wanneer je een grootformaat print gaat bestellen dan zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je niet teleurgesteld bent in het resultaat. Hieronder hebben we drie tips voor je bij elkaar gezet.

Samensmelten met de rest van je interieur

Bij een grootformaat foto kan je ervoor kiezen om de rest van je interieur om de foto te plaatsen zodat de print samensmelt met de rest van je interieur. Je kan bijvoorbeeld staande lampen of een los tafeltje met decoratie ervoor zetten, maar je kan er ook voor kiezen om de foto op de grond te zetten zodat deze echt als een interieurstuk in de kamer staat. Dit laatste is overigens alleen aan te raden met grote prints vanaf 100 cm lang.
TIP- Plaats foto’s groter dan 100 cm eens op de grond

Kies een foto met een hoog contrast

Een grootformaat print kan al snel flets ogen. Dat komt doordat de delen met kleur groter worden waardoor kleuren meer opvallen. Als je dan weinig contrasterende kleuren hebt, dan oogt het flets. Hoe zorg je voor contrast in je foto? Er zijn drie manieren om contrast toe te voegen aan je foto:
  1. Kleur tegen kleur contrast; Een voorbeeld hiervan zie je hieronder bij de stoelen. Daarbij kies je verschillende kleuren die compleet verschillend zijn, zoals blauw en rood of groen en oranje.
  2. Licht-donker contrast; Waarbij je kiest voor lichte en donkere kleuren naast elkaar. Dat kan zwart-wit zijn, maar ook bijvoorbeeld blauw-geel.
  3. Warm-koud contrast; Dit effect kan worden gerealiseerd met rode kleuren. Wanneer je daar namelijk blauwe kleuren naast hebt in een foto, dan zal de rode kleur warmer ogen. Zo kan je de kamer een nog warmere uitstraling geven.
Contrast kleuren voor foto
TIP- Denk is eens aan minimalisme voor je grootformaat print. Dit houdt in dat je zoveel mogelijk afleiding rondom de print weghaalt om ervoor te zorgen dat het geheel rustig oogt. De foto zelf wordt dan juist enorm krachtig zonder dat het overheersend aanwezig is.

Tips voor de kleine ruimtes

Fototip voor kleine ruimtesHeb je een kleine kamer, dan helpt het enorm wanneer je foto’s van een landschap aan de muur hangt. Daardoor zal de kamer namelijk ruimer ogen. Een foto van een mooi landschap kan je bij veel aanbieders heel eenvoudig vinden in de collectie die ze aanbieden.Er zijn ook zogenaamde stockfoto websites waar je losse foto’s kan bestellen. Voorbeelden hiervan zijn www.istockphoto.com, www.shutterstock.com en www.gettyimages.nl  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *