Uitgebreidde reviews
Persoonlijk advies
Unieke kortingsacties

Foto maken / kiezen

10 juni 2015 door

Foto maken / kiezen Een foto maken en kiezen is een van de belangrijkste stappen bij het afdrukken van een foto. Wil je één foto afdrukken of laat je er meerdere afdrukken? Zeker wanneer je één foto kiest, dan wil je wel dat het de juiste foto is. Hoe kies je nu een foto en wat voor mogelijkheden heb je wanneer je meerdere foto's laat afdrukken? Daar lees je hier meer over.

Eén foto afdrukken

Vaak heb je meerdere foto's waar je uit kan kiezen. Het is belangrijk om dan stap voor stap het aantal foto's kleiner te maken. Maar hoe doe je dat? Er zijn 8 stappen die je kan doorlopen om de mooiste/leukste/beste foto te kiezen. Deze stappen zijn:
  1. Maak een folder aan op je computer en noem deze 'Selectie'
  2. Bekijk alle foto's en kopieer de mooiste/leukste/beste foto's naar de 'Selectie'
  3. Wacht een paar dagen
  4. Bekijk de foto's in de 'Selectie'. Verwijder de foto's die het net (zie tips* hieronder) niet zijn. Tot je er vijf overhoudt
  5. Optioneel - print de vijf foto's en leg ze op tafel
  6. Open alle vijf de foto's tegelijk zodat je ze tegelijk in beeld ziet
  7. Welke valt het meeste op? Welke foto trekt je aandacht? Kies deze foto.
  8. Gebruik de rest van deze foto afdrukgids om het formaat en ondergrond te kiezen
*Welke foto's zijn het net niet? Foto's met een storende achtergond, zoals prullenbakken, bewegende mensen, of stoelen/tafels. Foto's met fletse kleuren of foto's die toch net onscherp zijn.Kan je geen keuze maken? Ga dan voor een fotocollage. Daarover lees je meer hieronder.

Fotocollage – alle foto’s op één print

Foto collageWanneer je meerdere foto’s wilt laten printen, maar hier geen losse afdrukken van wilt hebben dan is een fotocollage een erg leuk idee!Bij een fotocollage kan je namelijk zelf bepalen hoeveel foto’s je wilt laten printen en hoe je ze wilt positioneren. Er zijn verschillende mogelijkheden om een fotocollage te maken. Zo kan je het bij de aanbieders zelf doen of zelf met een fotobewerkingsprogramma zoals Picasa. Daarover lees je hieronder meer. Voordat je begint, raden we aan om even de tips hieronder te lezen.

Webprint collage5 tips voor het maken van een fotocollage

   1. Kies een thema. Dit geeft de collage veel meer karakter.
   2. Selecteer zowel staande als liggende foto's. Dit geeft de collage meer uitstraling.
   3. Denk van te voren goed na over close-up vs overzicht foto's.
   4. Kies één of twee foto's die je eruit wil laten springen. Kies bv een close up of een foto met een sterke kleur.
   5. Kies een goed formaat canvas. Bekijk goed in welke ruimte de fotocollage komt te hangen en zorg ervoor dat deze niet teveel opvalt. Een fotocollage kan namelijk erg druk overkomen.
 

Een fotocollage bij de aanbieders zelf

Er zijn meerdere aanbieders waar je zelf in de editor (het programma waarmee je op de website foto's upload en bewerkt) een fotocollage kan maken. Je bent dan wel beperkt tot de mogelijkheden van de editor. Er zijn een paar aanbieders waar je zelf een fotocollage kan maken (of laten maken). Wil je zelf de vrije hand? Dan is Webprint een aanrader. De editor van deze aanbieder biedt veel mogelijkheden en is erg gebruiksvriendelijk. Wil je er geen tijd aan besteden? Dan is CanvasCompany een aanrader. Daar kan je foto's aanleveren (minimaal negen) waarna zij een collage voor je ontwerpen.https://youtu.be/Njlvz-461VEMeer weten? Lees dit artikel  “Fotocollage op canvas, hoe kan ik deze maken?

Zelf een fotocollage maken

Wil je toch zelf een fotocollage maken? Dan is Picasa daar uitermate geschikt voor. Picasa is de fotobewerkingssoftware van Google en biedt een breed scala aan opties voor een collage. Hieronder is uitleg te vinden over hoe je een fotocollage maakt met Picasahttps://youtu.be/rW7pu5nZs-M

Foto-luik (2-luik, 3-luik of 4-luik)

Een foto-luik met 2, 3 of 4 foto’s geeft een extra opvallend en speels effect aan de muur. Het is uitermate geschikt voor foto’s van een mooi uitzicht over een stad, van de zee of het bos. Hieronder werken we een voorbeeld uit van een 3-luik, maar hetzelfde geldt voor een 2-luik of 4-luik. Voor een foto-luik heb je altijd twee optie:
   1. Je deelt dezelfde foto op in 2, 3, of 4 delen
   2. Je gebruikt verschillende foto's
 

1. Dezelfde foto

foto 3 luikJe kan ervoor kiezen om één foto op te delen in drie losse prints. Een drieluik werkt het beste met een foto in de verhouding 2:3. Deze is namelijk op te delen in foto’s met de verhouding 2:1. Een foto die je eigenlijk op 60x90 cm zou bestellen, bestel je nu drie keer op het formaat 60x30 cm. Er zijn aanbieders die de mogelijkheid bieden één foto op te sturen waarvan zij een drieluik maken.Houd hierbij rekening met de verhouding en met het feit dat er delen van de foto weg zullen vallen.Gebruik eventueel een fotobewerkingsprogramma (zoals Paint, Picasa of Windows Picture Manager) om de foto in drie stukken op te delen.

2. Foto’s over hetzelfde onderwerp

De tweede opties is om drie verschillende foto’s te kiezen die over één onderwerp gaan. Denk hierbij aan een plek die je hebt bezocht (Venetië, New York, het bos of het strand), een speciaal uitje (dagje dierentuin, vakantie in CenterParcs, of een dagje pretpark) of een aantal gezins- of familiefoto’s. Door foto’s te kiezen die over één onderwerp gaan creëer je eenheid en zorg je ervoor dat het drieluik als één geheel overkomt.
TIP – Denk ook aan de effecten die aanbieders aanbieden zoals Zwart-Wit of Sepia. Dit geeft soms net dat beetje extra aan je foto’s.
fotocollage 3 luik 

Fotocollage klein en vierkantFotocollage met losse prints

Als je meerdere foto’s gaat afdrukken en hier losse prints van wilt hebben, is het leuk om je eigen fotocollage te maken met losse prints. Hieronder laten we een aantal voorbeelden zien die je als inspiratie kan gebruiken.

Klein en vierkant

Een leuk idee dat we via PosterXXL hebben gekregen, is om negen kleine canvassen (bv. 20x20 cm) in een raster bij elkaar te hangen zodat ze samen weer een vierkant vormen. Dit is vooral leuk als je een kleine muur hebt of een lege ruimte boven een kastje.
TIP- Kies foto’s die over hetzelfde onderwerp gaan. Of zorg ervoor dat de kleuren bij elkaar passen. Dus kies vooral pastelkleuren of juist allemaal felle kleuren.
Het is natuurlijk ook mogelijk om de foto’s juist in een rechthoek te hangen. Daarmee kan je een kamer breder of juist hoger laten lijken.

Collage met verschillende formaten

fotocollage verschillende formatenHeb je iets meer ruimte, dan kan je er ook voor kiezen om foto’s in verschillende formaten te gebruiken. Het is aan te raden de grotere prints (bv 80x80 cm) te gebruiken om foto’s op af te drukken die het grote plaatje schetsen. Zoals hiernaast op de grote print een foto van het bruidspaar is afgedrukt. De kleinere prints kan je gebruiken om details op te printen zoals de ringen, het boeket of een belangrijk moment. 
TIP – zorg ervoor dat je van te voren schematisch tekent hoe de collage eruit komt te zien. Dan weet je precies welke foto’s je waar kunt plaatsen en welke ruimte je ongeveer nodig zult hebben. Je kan hier bijvoorbeeld PowerPoint voor gebruiken of gewoon pen en papier natuurlijk
    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *