Uitgebreidde reviews
Persoonlijk advies
Unieke kortingsacties

7 tips voor de perfecte strandfotografie

21 juni 2018 door

7 tips voor de perfecte strandfotografie Zon, zee, zand en stralende gezichten.. het strand is een prachtige plek om foto's te maken en met de zomer in aantocht zal het strand waarschijnlijk ook een plek zijn waar je heel veel foto's gaat maken. Toch is het fotograferen op het strand met het felle licht en het vlakke landschap best wel een uitdaging. Met deze tips helpen wij je om het meeste uit je strandfotografie te halen.

1. Licht en schaduwen

De eerste leuke uitdaging bij het fotograferen op het strand is het licht. Het felle licht wordt door het witte zand en de zee ook nog eens weerkaatst waardoor hele harde schaduwen ontstaan. Wanneer je een object gaat fotograferen waarbij het licht van achteren komt, wordt je foto vaak overbelicht. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van een zonnekap op je lens. Je kunt echter ook juist gebruik maken van deze schaduwen. Weerspiegelingen in het water zijn bijvoorbeeld erg mooi. Wanneer het water terugloopt naar de zee, ontstaat er een dun filmlaagje op het strand waarin je de mooiste weerspiegelingen ziet. Hoe lager de zon staat, hoe langer deze weerspiegelingen zijn. Wanneer je toch liever het felle licht en de harde schaduwen wilt vermijden, kun je het beste in de ochtend of in het begin van de avond fotograferen (dit wordt ook wel het gouden uur genoemd). De kleuren komen dan nog beter uit.weerspiegeling strandfotografie

2. Zonsopkomst en zonsondergang

Fotograferen tijdens zonsopkomst en zonsondergang kan een geweldig kleureffect aan je foto's geven. Dit komt doordat het licht op deze momenten heel zacht en bijzonder is. Zelfs als de zon al onder is kun je nog even blijven fotograferen.  Door de witbalans aan te passen, kun je spelen met de gloed van de zon in je foto. Wat ook leuk is, is om de silhouetten van de kinderen die nog aan de kustlijn in het water aan het spelen zijn te fotograferen. Door dan nog even te spelen met de prachtige gloed van de ondergaande zon, kun je de heerlijke dag op een ontspannen manier afsluiten.zonsondergang silhouetten strandfotografie

3. Speel met composities

Fotograferen op het strand betekent niet dat je alleen aan het strand vastzit. Rondom het strand zijn tal van unieke plekjes die je kunt gebruiken voor een mooie foto. Bijvoorbeeld een pad dat naar het strand leidt, de duinen, een pier, gekleurde strandhuisjes of een steiger. Zulke elementen kunnen het verhaal dat je wilt overbrengen met je beeld sterker maken. Wissel daarnaast ook af met perspectieven. Door onderwerpen op de voorgrond te plaatsen, vervaagt je achtergrond. Focus je je op scherpte in de verte, dan zullen juist de objecten dichtbij vervagen.gekleurde strandhuisjes strandfotografie

Je eigen strandfoto afdrukken op hout?

Kijk vooral even in onze top 5 voor de laatste kortingscodes! Ga naar Photogifts of Klik hier voor de top 5

4. Kijk om je heen

Op het strand zijn altijd wel objecten te vinden die een onderwerp kunnen vormen voor je foto's. Soms zijn er bijvoorbeeld dingen uit de zee aangespoeld en enorm uniek zijn om vast te leggen. Onderstaande punten zijn ideeën voor objecten die het onderwerp van jou foto kunnen worden:
  • Zand: zand is continue in beweging. Dit komt door de wind of de golven die er overheen rollen. Wat ook leuk is om te fotograferen zijn de voetstappen van jou en je partner of je kindje. Maar een close-up van het zeewater wat terugloopt in combinatie met een strookje strand is erg mooi om vast te leggen.
  • Stenen: het strand komt vaak samen met een rotsige omgeving en kliffen. Selecteer eens een steen en leg deze vast met een goede compositie. Dit zal gegarandeerd voor een bijzondere foto zorgen.
  • Afval: de zee neemt heel wat afval mee wat achterblijft op het strand. Denk hierbij aan drijfhout, schelpen, zeesterren of zeewier. Vaak zijn deze objecten ook erg mooi als onderwerp voor je foto.
  • Wildlife: Uiteraard is het wildlife wat je tegenkomt afhankelijk van waar je bent. Maar als je wat verder van de menigte bent of de duinen in gaat is de kans groot dat je verschillende dieren tegenkomt.
  • Water: De golven, de stroming en de poeltjes die voortkomen uit de zee kunnen prachtige aandachtspunten voor een foto vormen.
  • Overige objecten: Benut de lijnen van onnatuurlijke objecten die op het strand te vinden zijn. Een pier, een vissersboot, paaltjes etc. Voornamelijk in toeristische omgevingen kun je zulke interessante objecten tegenkomen.
duinpad strandfotografie

5. Strandfotografie met het oog op de horizon

Hoewel de natuur zich niet in rechte lijnen laat dirigeren, is er altijd één lijn die van nature aanwezig is: de horizon. De horizon is het punt waar de lucht en de zee samenkomen. Een foto van je onderwerp met de horizon in beeld geef een mooi beeld en geeft de sfeer van het strand goed weer. Zorg er wel voor dat je de lijn van de horizon recht in beeld hebt, want met een scheve horizon lijkt de foto mislukt. Je kunt de horizonfoto direct vanaf het strand nemen, maar bijvoorbeeld ook vanaf een duin.horizon strandfotografie

6. Fotografeer beweging

Een dagje naar het strand met het hele gezin is natuurlijk heerlijk. Ook is zo'n dagje weg ideaal om vast te leggen als herinnering voor later. Maar vaak zitten de kids niet te wachten op lange fotosessies, die willen juist over het zand rennen en springen en in het water spelen. Het is dan dus zaak om beweging goed te kunnen fotograferen. Focus daarom je camera op het object dat je wilt fotograferen en druk het knopje half in. Op het moment dat de kinderen scherp in beeld komen, op de manier zoals jij wilt, druk je het knopje volledig in. Het vergt misschien wat oefening, maar hiermee krijg je wel de meest leuke en spontane foto's!beweging vastleggen strandfotografie

7. Portretten

Voor portretten of gewoon foto's van mensen kun je het beste tegen de zon in flitsen. De flits overschaduwt dan namelijk het harde licht van de middagzon (tussen 11:00 uur en 15:00 uur), zodat het licht er zachter uit komt te zien. Je kunt de flits gebruiken om de donkere schaduw onder de ogen van mensen te verminderen. Ook kun je gebruik maken van hoeden en zonnebrillen om de harde schaduwen onder de ogen te 'verbloemen'. Wanneer je hier geen gebruik van wilt maken, zul je op zoek moeten gaan naar schaduwplekjes op het strand. Bomen, parasols en windschermen kunnen hierbij goed van pas komen.portret op het strand strandfotografieMet deze tips kun je deze vakantie de mooiste strandfoto's ooit gaan maken! Laat ze daarna niet zomaar op je camera of smartphone staan, maar doe iets met de mooiste foto's zodat je nog lang van deze herinneringen kan genieten. Maak bijvoorbeeld een fotoboek of laat de leukste foto afdrukken als een foto op hout. Veel succes met de strandfotografie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *