Uitgebreidde reviews
Persoonlijk advies
Unieke kortingsacties

Alles over foto’s op hout

11 juni 2015 door

Alles over foto’s op hout De eigenschappen van een foto op hout benoemen kan feitelijk niet zonder een keuze te maken voor een houtsoort. Je hebt namelijk keuze uit veel verschillende houtsoorten zoals: vurenhout, steigerhout, larikshout, ayoushout, en berken multiplex. Elk van deze houtsoorten heeft zijn eigen karakteristieke structuur en uitstraling. Hieronder is elke houtsoort beschreven, maar eerst staan we stil bij het effect van whitewash op de print.
 • Whitewash of geen whitewash
 • Het effect van de planken
 • Foto op vurenhout
 • Foto op steigerhout
 • Foto op larikshout
 • Foot op berkenhout / berkenblok
 • Foto op bamboe

Whitewash of geen whitewash

Wanneer een foto direct op het hout wordt geprint (zonder whitewash), moet je er rekening mee houden dat de kleuren mat worden en dat de houtstructuur goed zichtbaar is. Noesten en nerven zijn bijvoorbeeld goed zichtbaar en kunnen afleiden van de foto. Bij direct print kies je dus meer voor het houteffect dan voor een realistische afdruk van je foto.Wil je wel een realistische fotoafdruk op hout? Dan is whitewash de beste keuze. Het hout wordt dan voorbewerkt waardoor kleuren helder worden en de houtstructuur vervaagd. De whitewash is het meest populair, omdat de kleuren van een foto daarop het beste tot hun recht komen.Foto op vurenhout Whitewash vs direct printExtra kosten voor een foto op hout met whitewashSommige aanbieders kiezen ervoor om alleen foto’s op hout met whitewash afwerking aan te bieden, omdat het anders te verwarrend is voor de klant. Je hebt dan dus geen keuze. Bij de aanbieders waar je wel een keuze hebt, wordt er vaak een meerprijs in rekening gebracht. Een voorbeeld hiervan is FotoOpHout.nl. Zij rekenen 12% extra voor whitewash afwerking.
TIP - Let op de extra kosten die aanbieders rekenen voor whitewash. Sommige aanbieders rekenen tot 12% extra

Het effect van de planken en het formaat dat je dan kiest

De ruimte tussen de planken heeft effect op de uitstraling van de foto in de kamer. Zo hebben horizontale planken een ander effect dan verticale planken. Hieronder lees je per formaat het effect.
 1. Effect planken bij een foto op houtBreed / Verticaal: Een groepsfoto, bijvoorbeeld van de familie of van de kinderen, is erg geschikt voor dit formaat. Een portretfoto met veel achtergrond is ook erg mooi in deze uitvoering.
 2. Breed / Horizontaal: De horizontale latten benadrukken de lange lijnen in een foto, bijvoorbeeld een horizon. Een mooie foto van een ondergaande zon wordt hierdoor nog mooier. Ook een foto van een liggende baby komt goed tot zijn recht.
 3. Hoog / Verticaal: Door de verticale latten lijkt de foto nog hoger en lijkt de ruimte waarin de foto op hout komt te hangen hoger. Met name hoge gebouwen (Empire State Building of de Eiffeltoren) zijn erg mooi, maar ook een waterval is prachtig. Daarnaast is een trouwfoto waar de bruid en bruidegom helemaal op staan (statieportret) aan te raden in deze uitvoering
 4. Hoog / Horizontaal: Deze uitvoering wordt vooral gebruikt om portretfoto's op af te drukken.

Foto op vurenhout

Laat je een foto op vurenhout afdrukken dan bestaat deze uit meerdere planken in plaats van uit één geheel. Dit zorgt voor zichtbare kieren. Vurenhout heeft van zichzelf een gelige kleur, wat de kleuren in je foto aanzienlijk verandert. Een andere eigenschap van vurenhout is dat deze noesten bevat. Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Aanbieders houden overigens altijd rekening met noesten bij het afdrukken van de foto. Wil je dat de gelige houtkleur en de noesten minder opvallen? Kies dan voor de variant met whitewash.
TIP – Aanbieders houden rekening met noesten bij het afdrukken van de foto. Zitten de noesten toch op de verkeerde of ongelukkige plek? Neem contact op met de aanbieder. Vaak sturen ze gratis een nieuwe foto op!
Hieronder zijn de eigenschappen van vurenhout bij elkaar gezet:
 • Kenmerkende vlamtekening
 • Houtstructuur en noesten subtiel zichtbaar
 • Veelal glad oppervlak
 • Hout blijft werken waardoor op termijn reliëf in de lijnen zichtbaar is
 • Realistische kleuren
 • Gelige kleur; voor realistische kleuren kies voor whitewash
Bij een foto op vurenhout wordt de foto realistisch geprint. De print heeft een strakke uitstraling door de rechte planken en strakke afwerking (glad oppervlak). Daarom is dit ook de meest populaire houtsoort om op te printen.

Het effect op de foto

Wat is nu het effect van vurenhout op de foto? Vergelijk Canvas heeft in de Nationale Foto op Hout Test 2014 al eens de belangrijkste aanbieders van foto’s op vurenhout vergeleken. Van alle prints zijn video reviews gemaakt. Deze kan je op ons YouTube kanaal terugkijken als je echt alles wilt weten. Hieronder is de video review te zien van FotoOpHout.nl, de winnaar van de Nationale Foto op Hout Test 2014.https://www.youtube.com/watch?v=ByeEVNOnlnk

Foto op steigerhout

Timberprint steigerhoutWil je een ondergrond met een robuuste en authentieke uitstraling? Dan is steigerhout aan te raden. De meeste aanbieders, zoals bijvoorbeeld Timberprint, halen het materiaal hiervoor rechtstreeks van de bouw, wat betekent dat je foto geprint wordt op gerecycled hout. Dit betekent echter ook dat er lichte beschadigingen en kleurverschillen op de planken kunnen zitten. De eigenschappen van steigerhout zorgen voor het effect van een oudere donkere foto. Het is handig om voor het afdrukken een foto met hoog contrast te gebruiken. Doordat de planken een speciale behandeling ondergaan is een foto op steigerhout geschikt voor onder een overkapping buiten. Een whitewash variant is niet mogelijk.
TIP – Gebruik een foto met een hoog contrast voor je print op steigerhout. De kleuren komen dan beter tot hun recht. Foto kan anders wat flets ogen.
Hieronder zijn de eigenschappen van steigerhout bij elkaar gezet.
 • Hout komt direct van de bouw. Dat ruik je ook, maar niet storend
 • Geschuurd waardoor specie over het hout wordt verdeeld
 • Steigerhout duidelijk zichtbaar
 • Kleuren worden donkerder
 • Authentieke uitstraling; foto lijkt 50 jaar ouder

Het effect op de foto

Het effect van steigerhout op je foto is het beste uit te leggen door het te vergelijken met een foto op vurenhout. In de onderstaande video kan je zien wat het verschil precies is. Dan zie je ook wat de ‘authentieke uitstraling’ betekent en hoe donker de kleuren precies worden.https://www.youtube.com/watch?v=p1Bu0qtw78MBekijk onze foto op hout top 5

Foto op larikshout

Een foto op hout buiten ophangen? Dan is larikshout de houtsoort die de meeste aanbieders gebruiken om op af te drukken. Hout blijft echter een gevoelige ondergrond, dus plaats de foto niet vol in de zon en enigszins afgeschermd van regen.Larikshout is in vergelijking tot bijvoorbeeld vurenhout vrij donker van kleur. Het is een houtsoort met een natuurlijke structuur maar met weinig noesten. Wil je graag deze ondergrond maar geen duidelijke houtstructuur? Kies dan voor de whitewash variant.
TIP – Foto op hout buiten ophangen? Kies dan voor larikshout.
Hieronder zijn de eigenschappen van larikshout bij elkaar gezet:
 • Zeer gladde structuur en daardoor zeer geschikt voor detail foto’s
 • Houtstructuur subtiel zichtbaar
 • Vrijwel geen noesten
 • Zwaar en robuust met donkere kleur

Het effect op de foto

Het effect van larikshout op je foto is het beste uit te leggen in vergelijking tot vurenhout. Het effect is duidelijk te zien bij de twee foto’s hieronder. Een aantal effecten die je ziet is:
 • Kleur wordt iets minder donker
 • Houtstructuur minder aanwezig
 • Details worden scherper geprint
Geschaafd vurenhoutVurenhoutLarikshoutwebLarikshout

Foto op bamboe

Foto op bamboe (7)Wil je een fotoblok laten printen voor op een bureau of een dressoir? Dan is een foto op bamboe erg geschikt. Een foto op bamboe wordt nog maar weinig aangeboden, maar het is wel een erg mooie ondergrond om je foto op af te drukken.Een foto op bamboe is anders dan andere ondergronden, omdat deze houtsoort veel dikker en zwaarder is dan andere houtsoorten. Een bamboeblok is namelijk 4 cm dik ten opzichte van de 2 cm van andere houtsoorten. Doordat het hout een hoge dichtheid heeft is het ook veel zwaarder. Zo weegt een print op bamboe van 30x30 cm al snel drie kilo.Bamboe heeft van nature klassieke “knopen”.Deze klassieke “knopen” zie je goed terugkomen in de foto. Dit zijn namelijk de dikkere verticale strepen die je op de foto´s ziet.Hieronder zijn de eigenschappen van bamboe bij elkaar gezet.
 • 40mm bamboe dat uit meerdere lagen bamboe bestaat
 • Licht satijn glanzend resultaat
 • Kleuren knallen echt van het hout, door de dichte houtstructuur
 • Houtstructuur met rechte lijnen

Het effect op de foto

Het effect van bamboe op de foto hebben we in een aantal punten samengevat:
 • Kleuren knallen echt van het hout
 • Kleuren lijken veel feller dan bij andere ondergronden
 • Details worden enorm scherp geprint
 • Houtstructuur is subtiel en vooral niet storend
 • Foto krijgt een glanzend effect
 • De foto is een mooie aanvulling op een dressoir of bureau
TIP - Lees hier meer over onze ervaringen.

Foto op multiplex (berkenhout)

Foto op berkenhout (2)Een foto op multiplex (of berkenhout) is een van de goedkoopste houtsoorten om een foto op te laten printen. Mulitplex wordt in twee diktes aangeboden, 18 en 40 mm. De 18 mm uitvoering wordt vooral gebruikt om aan de muur op te hangen. Terwijl de 40 mm uitvoering vaak op een dressoir of bureau wordt geplaatst.Multiplex is een plaat bestaande uit meerdere berken fineerlagen. Door de gekruiste lagen wordt de werking beperkt. In tegenstelling tot de overige houtsoorten, zijn de multiplexpanelen naadloos. Multiplex heeft een mooie 'vlam', waardoor het natuurlijke effect versterkt wordt.

Wat doet berkenhout met de kleur?

De kleuren van de foto worden iets donkerder en iets geler door het hout. Zo wordt bijvoorbeeld het blauw iets minder blauw en iets meer groen. Verder zie je dat over het algemeen het contrast van de kleuren iets minder wordt door het hout. Wat overigens bij bijna alle houtsoorten zo is.

Een matte uitstraling

Berkenhout zuigt relatief weinig inkt op tijdens het printen daardoor krijg je een mat resultaat. Bij een foto op bamboe zie je dat alle lijnen scherp zijn geprint. Terwijl de foto op berkenhout duidelijk minder scherp is en daardoor ook matter. De kleurovergangen zijn minder scherp waardoor je daar wat onscherpte ziet ontstaan.

Het effect op de foto

Hieronder zijn de belangrijkste effecten van multiplex op je foto te vinden:
 • De kleuren worden iets donkerder en geler
 • De foto krijgt een iets matte uitstraling doordat kleurovergangen minder scherp geprint kunnen worden
 • Hout heeft een prachtige vlamstructuur die duidelijk terugkomt in de foto
 • Foto krijgt een levendig effect door de vlammen
 • Geen lijnen door de foto van kieren tussen planken
 • Minder werking van hout dus de uitstraling blijft hetzelfde
TIP - Lees hier meer over onze ervaringen.

Kan je een foto op hout buiten ophangen?

Niet alle aanbieders zijn het erover eens of je een foto op hout buiten kan ophangen. De ene aanbieder zegt dat het geen probleem is. Terwijl de andere zegt dat er geen enkele houtsoort echt geschikt is voor buiten, omdat het daar te veel gaat werken. De aanbieders die zeggen dat het wel kan, adviseren om een foto op larikshout te laten printen voor buiten. Deze houtsoort werkt het minste waardoor deze het langst mooi blijft.

Wat is ons advies?

Vergelijk Canvas adviseert om de foto op hout buiten zoveel mogelijk beschermd op te hangen. Dus onder een afdakje of veranda werkt het beste. Lukt dat niet? Kies dan een plek waar je foto uit de wind en zon hangt. Dat kan bijvoorbeeld tegen de schuur achterin de tuin.

De prijs van een foto op hout per houtsoort

De prijs van een foto op hout verschilt enorm per houtsoort. Je kan al een kleine foto op hout bestellen vanaf € 20, maar je kan ook gemakkelijk een grootformaat print voor € 200,- bestellen. Hieronder zijn de prijsklassen per houtsoort weergegeven wanneer je een print zou bestellen van 40x60 cm.Prijzen foto op hout

Foto op hout goedkoop afdrukken

Wil je een foto op hout goedkoop afdrukken? Maak dan gebruik van de prijs vergelijking van Vergelijk Canvas. We hebben bijna alle aanbieders en bijna alle formaten in onze database staan. Zo krijg je het beste overzicht en de laagste prijs.Vergelijk Canvas adviseert om niet altijd voor de laagste prijs te gaan. Zijn de verschillen in prijs erg groot? Dan zie je dat terug in de kwaliteit van de print, het materiaal (lange termijn), of klantenservice. Daarom hebben wij een top 5 aanbieders opgesteld. Die is hier te vinden: Foto op hout top 5.      

Heb je er wat aan gehad? Waardeer het artikel hieronder met een like of een tweet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *